Kristine og Herbie vekker oppsikt langs vegen

KRISTINE OG HERBIE: Kristine Johnsen stortrives sammen med bobla hun fikk til konfirmasjonen.

KRISTINE OG HERBIE: Kristine Johnsen stortrives sammen med bobla hun fikk til konfirmasjonen. Foto:

Kristine og hennes Herbie sprer glede på vegen mellom Hamar og Elverum.

DEL

Og aller mest entusiastisk er kanskje Kristine Johnsen selv, der hun sitter bak rattet i sin kjære Volkswagen boble fra 1970. Det spesielle er at bilen er stylet som Herbie, racerbilen som ble superkjendis etter den klassiske familiefilmen «The Love Bug» i 1968. I Norge ble navnet «På to hjul i svingene».

– Det er morsomt å se reaksjonene hos folk. De smiler og vinker, og det er utrolig stas, forteller Kristine.

Hyggelige politimenn

24-åringen fra Hamar er lønnskonsulent hos Azets i Elverum, og har to biler. Mor låner for tiden hverdagsbilen mens egen bil er til reparasjon, og dermed får Kristines private Herbie lufte seg litt ekstra.

Bilen med det ikoniske utseende pendler nå Hamar-Elverum jevnlig, til stor begeistring for mange av de andre veifarende.

– Det er morsomt med all oppmerksomheten. Men jeg opplever vel at hovedmålgruppa er «gutt 10 år» eller «mann 50 år». De kommer ofte bort og vil ta bilder eller spørre om bilen. Og så har jeg møtt mange hyggelige politimenn. Jeg er blitt stoppet kanskje fem-seks ganger, og de spør etter vognkort og lurer på årsmodell, ytelse og sånne ting, men glemmer gjerne å spørre etter førerkort, smiler Kristine.

FILMKJENDIS: Herbie i familiefilmen «Herbie – full tank» i 2005, sammen med Lindsey Lohan og Breckin Meyer.

FILMKJENDIS: Herbie i familiefilmen «Herbie – full tank» i 2005, sammen med Lindsey Lohan og Breckin Meyer. Foto:

Konfirmasjonsgaven

Den første Herbie-filmen fikk flere oppfølgere utover på 70- og 80-tallet, pluss en ny i 2005: «Herbie – full tank». Kristine og familien antar at bilen hennes ble utstyrt med striper og startnummer 53 i forbindelse med denne filmen.

Selv ble hun eier et par år etter – som konfirmant!

– Jeg hadde jo hørt om andre som hadde fått scooter til konfirmasjonen. Jeg fikk bind for øynene og ble leid ut av bygningen der selskapet var. Da hørte jeg en sterk brumming. «Herregud, en scooter kan ikke lage en sånn lyd», tenkte jeg. Og så fikk jeg bobla i stedet, forteller Kristine.

ARTIG: Ingen tvil om at Kristine Johnsen synes det er artig å kjøre rundt i sin egen Herbie.

ARTIG: Ingen tvil om at Kristine Johnsen synes det er artig å kjøre rundt i sin egen Herbie. Foto:

Sans for veteranbiler

Hun har vært levende opptatt av veteranbiler hele oppveksten, og fikk øynene opp for de klassiske boblene på en ferietur som 13-åring.

Men at hun få år senere skulle få sin egen boble, for ikke så si Herbie, hadde ikke jenta drømt om. Hun var dessuten for ung til å kjøre bil.

– Etter hvert ble det mye øvelseskjøring. Bare foreldrene mine skulle på butikken, løp jeg ut for å kjøre dem. Dette var den første bilen jeg kjørte, og den jeg lærte meg bakkestart med. Det er nesten helt umulig!

VETERANBIL: Bobla fra 1970 er utstyrt med stripene og startnummeret du husker fra filmene.

VETERANBIL: Bobla fra 1970 er utstyrt med stripene og startnummeret du husker fra filmene. Foto:

Ikke helt som originalen

Bilen hennes er kun kjørt 83.500 kilometer, og har ifølge Statens vegvesen hørt hjemme i Gjesåsen og på Flisa før Kristines familie kjøpte den tilbake til Hedmark etter en kort periode i Lier. Prisen var 30.000 kroner, og Kristine er tilbudt mer enn det tredobbelte for å selge. Men det er uaktuelt.

24-åringen forteller at hun selvfølgelig så «Herbie – full tank» da den gikk på norske kinoer. Men de gamle filmene er mye bedre, mener hun, og vet hva hun snakker om: Hele serien fulgte med som en del av konfirmasjonsgaven, og er sett flere ganger.

Det betyr mange gjensyn med klassiske scener der Herbie selv åpner og lukker dører og panser, flyr gjennom lufta og kjører på bakhjulene. Kristine må skuffe ihuga Herbie-fans med at hennes versjon ikke har like sterk, egen vilje som originalen.

– Nei, egentlig ikke. Hun har jo stoppet noen ganger, og da pleier jeg å klappe henne litt og si kom igjen. Men hun kjører ikke av seg selv, nei!

HUNKJØNN: Kristine omtaler Herbie som «henne». Lyktene foran framstår da også som feminine.

HUNKJØNN: Kristine omtaler Herbie som «henne». Lyktene foran framstår da også som feminine. Foto:

Artikkeltags