Drømmeforhold i Birken - rekordene kan stå for fall

STRÅLENDE SOL: Sjekk forholdene som venter årets birkebeinere. Bedre kan det knapt bli!

STRÅLENDE SOL: Sjekk forholdene som venter årets birkebeinere. Bedre kan det knapt bli! Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Noen få minusgrader, god glid i snøen og strålende sol - det ligger an til perfekte forhold for birkebeinerne som skal over fjellet fra Rena til Lillehammer lørdag. – Det er ikke utenkelig at rekordene kan stå for fall, konstaterer informasjonsansvarlig i Birken AS, Randi Bolstad.

DEL

- Det ligger rett og slett an til at det blir helt perfekte forhold. Det blir noen kuldegrader fra start, og utover dagen stiger temperaturen til oppunder null grader. Det er veldig god glid i snøen, og i tillegg er det meldt strålende sol. Helt fantastisk, fastslår Randi Bolstad.

De siste rapportene fra løypekjørerne på begge sider av fjellet, er at snøen som falt denne uka bare gjorde løypa enda bedre.

- Snøen kom da luftfuktigheten var ganske høy, og det var heller ikke så veldig kaldt. Da setter snøen seg raskere enn den ville gjort i tørt og kaldt vær. Det betyr at løypene blir lettere å pakke, noe som igjen gjør at vi får faste og fine spor med god glid, forklarer Bolstad.

Dersom de værprognosene vi har nå stemmer, ser det ikke ut til at vind over fjellet skal være et problem. Ei heller sterk kulde, slik det var lørdag morgen i fjor, sier Birkens egen meteorolog, John Smits.

Og klassiske vinterforhold bør også gjøre smørejobben overkommelig for de aller fleste.

Ifølge Swix' smøretips, ligger det an til godt gammeldags Blåswix-føre. Altså V40.

Her finner du Swix smøretips før årets Birkebeinerrenn. Siden oppdateres fram mot start.

Og med nær sagt optimale forhold, kan det også bli satt gode tider over fjellet. Dessverre ser det ut til Martin Johnsrud Sundby ikke stiller til start, men det gjør rekordinnehaver Petter Eliassen. Kan han slå sin egen tid fra 2015 da forholdene var svært like det som er meldt for årets Birken-utgave? Rekorden lyder på 2.19,28.

I kvinneklassen sitter det nok litt lenger inn å slå rekorden til Therese Johaug fra 2015. Den lyder på 2.41,46 - men heller ikke der er noe garantert.

For de som skal i aksjon under TurBirken fredag, ligger det an til at det blir rundt -10 grader fredag morgen, stigende utover dagen. Over fjellet blir temperaturen neppe over null, kanskje så vidt over null på Lillehammer om ettermiddagen.

Her finner du yr.no sine værprognoser for fredag og lørdag fra starten på Rena via de åtte sjekkpunktene over fjellet og ved målgang på Lillehammer.

FINT FRA START TIL MÅL: Sol, sol og atter sol - samt noen få minusgrader. Det ligger an til en flott tur over fjellet for birkebeinerne som skal fra Rena til Lillehammer.

FINT FRA START TIL MÅL: Sol, sol og atter sol - samt noen få minusgrader. Det ligger an til en flott tur over fjellet for birkebeinerne som skal fra Rena til Lillehammer. Foto:

Artikkeltags