Tidligere har Ungdomsbirken i klassene 12 til 16 år gått fra skistadion på Sjusjøen og fulgt den opprinnelige birkebeinertraseen ned til målgang på Birkebeineren skistadion på Lillehammer.

I 2018 blir det imidlertid forandringer. Ungdomsbirken skal nå arrangeres i en 15 kilometer lang løype med start og mål på OL-stadion fra 1994. Samme trasé som brukes i den korte versjonen av IngaLåmi.

– Vi har som arrangør opplevd at buss- og privatbiltransporten mellom Birkebeineren Skistadion og startarenaen på Sjusjøen i forbindelse med Ungdomsbirken til tider har skapt mye unødvendig stress for foresatte og utøvere.

Start og mål på samme sted vil gjøre logistikken enklere for alle. Vi unngår fasiliteter på to arenaer, færre trafikkutfordringer og det vil skape mer liv og røre i målområdet. Vi håper totalopplevelsen rundt arrangementene vil bedres ved å gjøre arrangementet mer kompakt, skriver Birken på sine hjemmesider.

Det blir også forandringer rundt Halvbirken i år. Den blir arrangert dagen før Birkebeinerrennet, ikke helgen før som det tidligere har vært.