Tusenvis flykter fra Birken

DELTAKERFLUKT: Færre og færre velger å gå Norges mest tradisjonsrike turrenn. Her fra fjorårets Birken. Foto: Geir Olsen/BIRKEN

DELTAKERFLUKT: Færre og færre velger å gå Norges mest tradisjonsrike turrenn. Her fra fjorårets Birken. Foto: Geir Olsen/BIRKEN

Artikkelen er over 3 år gammel

Norges mest tradisjonsrike turrenn mistet 7.000 deltakere på to år.

DEL

Det skriver Hamar Arbeiderblad.

I 2013 og 2014 var Birken fullbooket med 17.000 påmeldte, men i fjor var tallet nede på 10.300.

I år er arrangørene fornøyde hvis antallet deltakere bikker 10.000. Per 27. januar var det nemlig bare 4.900 som hadde meldt seg på årets renn.

Det er en utvikling informasjonsansvarlig i Birken AS, Randi Bolstad, naturlig nok ikke setter særlig stor pris på.

– Komplekst

Hun tror årsaken til nedgangen først og fremst er mangelen på nok snø - spesielt i Oslo og Akershus hvor hovedtyngden av deltakerne kommer fra.

– Det er vanskelig å peke på andre konkrete ting. Dette er komplekst. Nedgang i antall deltakere rammer andre turrenn også, både i langrenn og sykkel. Men jeg tror ikke at folk er mindre opptatt av å holde seg i form, sier Bolstad til avisen.

På spørsmål om arrangørene har vurdert å lette på merkekravene, opplyser Bolstad at det har vært oppe til diskusjon, men at de ikke tør å gjøre noe med det.

– Og jeg tror heller ikke at det er der problemet ligger. Noen er opptatt av merket, men det finnes også mange løpere som konkurrerer med seg sjøl, og er opptatte av å få en fin tur over fjellet, sier hun.

Avventende skiløpere

Overfor avisen utdyper hun også at påmeldingsmønsteret har forandret seg i løpet av årene, og at det har blitt mer vanlig at folk avventer i stedet for å melde seg på tidlig.

– Det handler først og fremst om de føler de får trent nok, men utfordringen er at jo lenger folk venter, jo større er sjansen for at de trekker seg, sier Bolstad.

Nedgangen i antallet deltakere over fjellet fra Rena til Lillehammer påvirker naturlig nok også økonomien i Birken AS, og Bolstad opplyser at de som alle andre, må balansere inntektene og utgiftene.

Hun er ikke bekymret for framtida til Birkebeinerrennet.

– Vi må utvikle oss etter økonomien. 10.000 påmeldte er ingen nedgang for oss, men det er jo selvfølgelig en stor forskjell fra toppårene. Vi må tåle nedgangen. Jeg er ikke bekymret for Birken, sier Randi Bolstad.

Artikkeltags