Gå til sidens hovedinnhold

Nye konger i Birkebeinerriket

Artikkelen er over 4 år gammel

Allerede før Torstein Skevla og Skervald Skrukka kom med kongssønnen til Østerdalen, var birkebeinerne der. Denne gjestfriheten vil Åmot bruke i møte med nye innbyggere og tilreisende.

Tusenvis av mennesker har gått Birkebeinerrennet på ski, syklet eller løpt. Tusenvis har sett filmen om birkebeinerne som reddet kongssønnen fra baglerne. Nå har Åmot og Lillehammer kommuner inngått et samarbeid for å utvikle mulighetene denne historien gir.

– Åmot og Lillehammer er vertskapskommuner for Birkebeinerrennet og Skifestivalen. Vi ønsker alle hjertelig velkommen til et av verdens flotteste skirenn. Historien fra 1200-tallet knytter oss sammen. Både Åmot og Lillehammer er en del av Birkebeinerriket. Vi har mange fellestrekk her vi ligger på hver vår side av fjellet. En sterk utvikling i hytteutbygging er et eksempel på det, sier Marie B. Låte, næringssjef i Åmot.

Tirsdag møttes ordførerne Ole Gustav Narud og Espen Granberg Johnsen sammen med Birken-arrangør Randi Bolstad på Lillehammer.

Oppdage Rena

Åmot er opptatt av at det i Håkon Håkonssonssaga står beskrevet gjestfriheten som Torstein Skevla og Skervald Skrukka møtte da de kom med kongssønnen.

– Birkebeinerne var til stede, og tok godt imot følget. Slik vi vil gjøre under årets renn og Skifestival, sier ordfører Ole Gustad Narud.

Men det stopper ikke der. Åmot ønsker at folk også skal bosette seg i kommunen. Finne glede i tidlig snøsikre forhold, et rikt løypenett, mye natur, fiske og ro.

– Vi må gjøre Åmots egenskaper tydeligere. Birkebeineren var modige, gjestfrie og skapende. Dette må vi ta med oss videre i arbeidet med bolyst, kultur og reiseliv, sier Låte.

Hun har arrangert workshop og hatt temaet oppe på frokostmøte med næringslivet. Ved sistnevnte møte kom det tydelige innspill på å få de vegfarende langs riksveg 3 til å kjøre inn i Rena sentrum. At her er det både mat, butikker, toaletter og ladestasjon, noe som kan få bilister til å stanse.

– Stasjonsbyen Rena er like mye en birkebeinerby. Det tror jeg er viktig å ta med seg i arbeidet framover, sa Hans Petter Wahl Adolfsen under frokostmøte.

Utvikle merkenavnet

Navnet Birkebeinerriket er et navn Åmot kommune eier fra før.

Næringssjefen er i gang med å lage symboler som kan bukes i videre markedsføring av kommunen.

I tillegg til samarbeidet med Lillehammer og Ringsaker, er kommunen i kontakt med Innovasjon Norge.

Kommentarer til denne saken