Gå til sidens hovedinnhold

Vanskelig å avsløre Birken-juks

Artikkelen er over 4 år gammel

Både Vasaloppet og Birkebeinerrittet har de siste årene diskvalifisert deltakere etter juks med tidtaker. Jukserne er vanskelige å ta på forhånd, og det tar for lang tid å granske etter målgang.

Det skriver avisa Fædrelandsvennen, som har snakket med Jo Gunnar Ellevold. Han er daglig leder i Birken AS, og sier at det har forekommet juks i både sykkel- og skiutgaven.

– Vi registrerte et tilfelle av dette i 2016-utgaven av Birkebeinerrennet. Det har også vært tilfeller i sykkelutgaven.

Den aktuelle deltakeren ble diskvalifisert fra rennet.

Vanskelig å avsløre

Juksingen foregår ved at man fester flere tidtakingschiper på samme løper, noe som i praksis betyr at man kan få det prestisjefylte Birken-merket uten å selv ha gått løpet. Med 10.000 deltakere er det vanskelig å avsløre juksen.

– At tre – fire deltakere går på samme tid er ikke nødvendigvis galt, og det tar altfor lang tid å sitte og granske, sier Ellevold.

Det var tips som førte til at en deltaker ble tatt i fjor. Da kan arrangøren gå gjennom målkamera og dobbeltsjekke opplysningene. Slik oppdager man at det kun er én som går i mål selv om det står registrert flere tider. I fjor ble én utøver tatt på denne måten. Han klarte ikke merket.

Ellevold tror det hele handler om å vise at man har fullført, slik at man kan få stempelet i sitt «Worldloppet-pass». Worldlopp er et internasjonalt forbund for langløp på ski.

Juks også i Vasaloppet

Vasaloppet er i likhet med Birkebeinerrennet en del av Worldloppet, og også der har det forekommet juks.

– Det finnes en deltaker som har resultat fra Vasaloppet uten å ha gått. Han har fått en kompis til å gå med sin tidtakerchip. I de store turrittene er det umulig å oppdage. Om én av ti tusen deltakere går med to chipper, så merkes ikke det, sier sportssjef Tommy Höglund i Vasaloppet til den svenske avisa Expressen. Han sliter med å forstå motivasjonen til de som velger å jukse.

– Man lurer nok seg selv mest. Det eneste man oppnår er en masse diplomer der det står at du har gått skirenn du faktisk ikke har gått, sier Höglund.

Kommentarer til denne saken