Vanskelig å avsløre Birken-juks

I AKSJON: Deltakere fra fjorårets Birkebeinerrenn.

I AKSJON: Deltakere fra fjorårets Birkebeinerrenn. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Både Vasaloppet og Birkebeinerrittet har de siste årene diskvalifisert deltakere etter juks med tidtaker. Jukserne er vanskelige å ta på forhånd, og det tar for lang tid å granske etter målgang.

DEL

Det skriver avisa Fædrelandsvennen, som har snakket med Jo Gunnar Ellevold. Han er daglig leder i Birken AS, og sier at det har forekommet juks i både sykkel- og skiutgaven.

– Vi registrerte et tilfelle av dette i 2016-utgaven av Birkebeinerrennet. Det har også vært tilfeller i sykkelutgaven.

Den aktuelle deltakeren ble diskvalifisert fra rennet.

Vanskelig å avsløre

Juksingen foregår ved at man fester flere tidtakingschiper på samme løper, noe som i praksis betyr at man kan få det prestisjefylte Birken-merket uten å selv ha gått løpet. Med 10.000 deltakere er det vanskelig å avsløre juksen.

– At tre – fire deltakere går på samme tid er ikke nødvendigvis galt, og det tar altfor lang tid å sitte og granske, sier Ellevold.

Det var tips som førte til at en deltaker ble tatt i fjor. Da kan arrangøren gå gjennom målkamera og dobbeltsjekke opplysningene. Slik oppdager man at det kun er én som går i mål selv om det står registrert flere tider. I fjor ble én utøver tatt på denne måten. Han klarte ikke merket.

Ellevold tror det hele handler om å vise at man har fullført, slik at man kan få stempelet i sitt «Worldloppet-pass». Worldlopp er et internasjonalt forbund for langløp på ski.

Juks også i Vasaloppet

Vasaloppet er i likhet med Birkebeinerrennet en del av Worldloppet, og også der har det forekommet juks.

– Det finnes en deltaker som har resultat fra Vasaloppet uten å ha gått. Han har fått en kompis til å gå med sin tidtakerchip. I de store turrittene er det umulig å oppdage. Om én av ti tusen deltakere går med to chipper, så merkes ikke det, sier sportssjef Tommy Höglund i Vasaloppet til den svenske avisa Expressen. Han sliter med å forstå motivasjonen til de som velger å jukse.

– Man lurer nok seg selv mest. Det eneste man oppnår er en masse diplomer der det står at du har gått skirenn du faktisk ikke har gått, sier Höglund.

Artikkeltags