Freddie har fulgt Birken siden 1964 – lørdag ble han hedret

HEDRET: Freddie Øvergaard fra Elverum hedret for 50 års journalistisk virke i Birken. Her med presseansvarlig Randi Bolstad.

HEDRET: Freddie Øvergaard fra Elverum hedret for 50 års journalistisk virke i Birken. Her med presseansvarlig Randi Bolstad. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Østlendingens Freddie Øvergaard (74) ble overrasket og rørt da han uventet ble hedret for å ha dekket Birken helt siden 1964 med få års avbrekk.

DEL

– Ingen har fulgt oss så lenge, så nøye og med slik nærhet som Freddie, opplyste Birkens presseansvarlig Randi Bolstad da hun overrasket Øvergaard et flott fat, en Birken-vest og en stor marsipankake i etterkant av Birkenrennet sist lørdag.

Da hadde Øvergaard allerede skrevet ferdig intervjuene med kronprins Haakon Magnus og årets vinner Martin Johnsrud Sundby, og hentet inn små kommentarer fra distriktets løpere.

Debuterte i 1964

– Jeg dekket mitt første renn allerede i 1964 som journalist for HA. Senere har jeg vært med hvert år med noen unntak. Birken har alltid vært et årets journalistiske høydepunkter, sier Øvergaard som har opplevd det meste VM og OL og det meste av sport som mangeårig sportsjournalist i Østlendingen.

– En aller artigste Birken-helgen var nok i 1966. Egil Tvedt fra Veldre vant turen over fjellet og kom nærmest direkte til Elverumshallen for å se kona si Jorunn Tvedt vinne en dramatisk NM-finale innendørs mellom Sørskogbygda og Brandval. Litt av en idrettshelg for familien. Jeg dekket begivenhetene, sier Freddie Øvergaard.

Han har også intervjuet Kong Olav i Tollef Kildes gate på Rena da målgangen skiftet annethvert år mellom Rena og Lillehammer.

LES ALT FRA BIRKEBEINERRENNET 2017 HER

SykkelBirken

Øvergaard var også sentral i oppbyggingen av Sykkel-Birken – et arrangement som har vært viktig for den eksplosjonsartede interessen for sykkel blant folk flest.

– Sykkel er nok det som har opptatt meg mest personlig.

Øvergaard syklet sjøl de første årene før han selv dekket rittene etter målgang.

Praktfulle ildsjeler

Han har fulgt Birken-utviklingen på nært hold og tatt pulsen på utviklingen.

– Birken har tatt opp i seg ulike trender og utvikling. Arrangementene er blitt stadig mer profesjonalisert med nye tilbud. Men mest av alt er jeg imponert over dugnadsånden og alle de praktfulle ildsjelene som har bidratt til å gjøre Birken til årlige folkefester. Mange lag og foreninger har stilt opp og tjent penger på Birken, sier Øvergaard.

– Hva med nedgangen i deltakertallet de siste årene?

– Den skyldes flere faktorer; ikke minst mangelen på snø i sentrale områder. Glem heller ikke at Birken-løypa er fysisk svært krevende. Derfor er det viktig at Birken får til arrangementer der flere deltakere senker skuldrene undervegs – og ikke er så opptatt av sluttiden. Dessverre er det for mange norske vinnerskaller – i Vasaloppet ser svenskene på det som en prestasjon å fullføre de ni milene, sier Freddie Øvergaard.

– Neste år?

– Jeg håper å være på plass igjen som journalist. Birken er en del av den norske folkesjela. Det er masse gode historier å fortelle, sier Øvergaard.

Artikkeltags