Gå til sidens hovedinnhold

Kreftrammede Per Roger anbefaler alle å sykle Birken

Artikkelen er over 4 år gammel

–Birken er en fantastisk opplevelse som jeg absolutt vil anbefale for andre, sier kreftrammede Per Roger Bekken fra Tynset.

Lørdag gjennomførte han det 86 kilometer lange terrengsykkelrittet med smertestillende og støttekorsett etter to brist i ribbeina, nøyaktig to måneder etter at han slapp ut av tre ukers isolat på Radiumhospitalet for lymfekreft.

– En stor seier

Etter å ha tråkket fire og en halv time på sykkelen over fjellet fra Rena, ble målgangen på Lillehammer et sterkt følelsesmessig øyeblikk for hardhausen fra Fådalen i Tynset.

Ikke minst fordi han vant over kreftsjukdommen, men også fordi lagkamerat Jo Esten Trøan fra Tolga i Trek Mesterhus sto og ventet. Trøan har selv en lang sjukdomshistorie med hjertestans for tre år siden og seks Birken- starter siden det. Nå greide han merket for første gang.

– Det var veldig hyggelig å treffe igjen Jo Esten, og det ble litt emosjonelt for begge at vi klarte å komme i mål. Det var mye som skulle ut i forhold til glede og mestring etter det vi har vært gjennom, smiler Bekken.

Kollkjørte på trening

Hvis noen hadde spurt om han skulle sykle Birken for to måneder siden ville han ikke trodd vedkommende var ved sine fulle fem.

– Da jeg kom ut av isolat var formen fryktelig dårlig, men jeg bråbestemte meg da det åpnet seg en mulighet for å stille til start gjennom Aktiv Mot Kreft. Det kostet jo ikke noe å prøve, fortsetter 38-åringen.

Hans aller første Birken-start kunne imidlertid fått et skudd for baugen, da han endte opp over styret og fikk brist i to ribbein på en treningstur i Gråvola på Savalen forrige uke.

– Under kreftbehandlingen på Radiumshospitalet gikk jeg ned 12 kilo og merket under syklingen at jeg har mindre lårmuskler. Da jeg hoppet av toget med sykkelen på Rena og fant en plastfestivaldo for å skifte, tenkte jeg at ja, ja dette er også litt av et påfunn. En trenger ikke drive toppidrett for å sykle over fjellet fra Rena til Lillehammer. Det er bare å sykle en lang sykkeltur hvis en ikke er opptatt av klokka og tid, men jammen skal en ha noen treningstimer for å klare merket. Det gjør meg imponert, sier Bekken.

Til sluttkontroll

Samtidig synes han også det er viktig å ufarliggjøre Birken, og kan ikke nok få fullrost et gjennom profesjonelt apparat som greier å få så mange tusen syklister gjennom rittet.

– Selve traseen er kanskje ikke den mest spektakulære, men det er et ordentlig maskineri fra du har satt fra deg bagen på Rena til du kommer i mål på Lillehammer. Selv syklet jeg bakerst og syntes folkefesten langs hele løypa med sang, musikk, grilling og flagg var en opplevelse. Derfor unner jeg virkelig de som ikke har syklet Birken den samme opplevelsen, fortsetter han.

Lørdag setter han seg på sykkelsetet igjen for å sykle Rørosrittet, og senere i høst skal han være med på å arrangere Smedhaugrittet i Fådalen. Det er har blitt godkjent som Aktiv Mot Kreft-arena, og målet er å samle inn 10.000-20.000 kroner til organisasjonen.

Sluttkontroll på Radiumshospital

Men først skal han komme i mål med å bli helt fri for lymfekreften. Mandag dro han til sluttkontroll på Radiumhospitalet for å få fasiten med to streker under av legene.

– Etter nesten tre uker på isolat i juni med høydosecellegift som tok livet av beinmarg og immunforsvar har jeg fått tilbakeført stamceller som skal bygge opp kroppen på nytt. Det er tydelig at høydosekuren gjør ting med kroppen min, for jeg har blant annet fått svart hår etter stamcellebehandlingen. Det har jeg aldri hatt før, men om unge Bekken blir høy og mørk for resten av livet gjenstår det å se. Jeg får bare nyte det så lenge det varer, skrattler den pågangsrike tynsetingen.

Kommentarer til denne saken