– Dette er helt fantastisk. Tusen takk til alle som har bidratt! Alle bidrag kommer til å utgjøre en forskjell og sammen får vi hjelpen helt fram. Alt engasjementet vi har sett i det siste er overveldende, sier Mollekleiv i en pressemelding.

– Jeg er rørt, takknemlig og ydmyk på vegne av hele Røde Kors. To millioner mennesker vil nå få livsviktig hjelp.

LES OGSÅ: Samlet inn 780 kroner i en blomstervase

Mer enn i fjor

Totalt var 100.000 bøssebærere ute søndag og banket på dører over hele landet. Blant bøssebærerne som var med på årets utgave av den store innsamlingsdugnaden var kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra.

Fjorårets innsamlingsbeløp ble passert allerede i 23-tiden søndag, og også flere delaksjoner samlet i år inn mer penger enn sist. Landets skoler samlet inn 1,8 millioner kroner mer enn for et år siden og endte på 5,8 millioner. P3-aksjonen satte ny rekord med nesten 5,5 millioner kroner.

Mat og vann

– Jeg er så utrolig glad og rørt over å se det fantastiske engasjementet folk viser for å hjelpe medmennesker, sier TV-aksjonsleder Vibecke Østby.

– Vi har all grunn til å være veldig stolt av vår felles innsats, sier aksjonslederen og viser til at høy og lav, gammel og ung fra by og bygd «har løftet i flokk».

Pengene som ble samlet inn skal gå til mat, rent vann og helsehjelp til sivilbefolkningen i ni land som har opplevd mange år med krig og konflikt: Syria, Libanon, Sør-Sudan, Afghanistan, Somalia, Myanmar, El Salvador, Guatemala og Honduras. I tillegg skal det brukes penger på å hjelpe flyktninger bosatt i Norge.

LES OGSÅ:

Svalbard på givertoppen

De mest gavmilde giverne finner vi på Svalbard, som har bidratt med 438 kroner per innbygger. Deretter følger kommunene Utsira, Træna og Bokn, der gjennomsnittsdonasjonen er henholdsvis 364, 277 og 241 kroner per innbygger.

Statoil og Hydro ligger på givertoppen blant bedrifter og organisasjoner. Begge bidrar med 1 million kroner.

– I tillegg har vi gitt bort «gullfatet» til årets auksjon, et forgylt oljefat som markerer at vi har produsert over 5 milliarder fat på Statfjord, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil til NTB.

Hedmark på 13. plass på innsamling

Hedmark fylke kom på en 13. plass på landsbasis, med 8.158.702 kroner innsamlet. Det ble 41,76 kroner per innbygger i fylket. Landsgjennomsnittet per innbygger var på 42,15 kroner.

Os kommune ga klart mest, basert på innbyggertall, med hele 89,43 kroner per innbygger. Neders kom Åmot kommune med 32,85 kroner.