Gå til sidens hovedinnhold

Blått lys for Kirkeby

■ Eiendomsskatten i Elverum økes ■ Kuttene kommer

Artikkelen er over 6 år gammel

Etter to dagers budsjettseminar er det ikke gjort et eneste vedtak om kutt eller skatt. Men signalene fra politikerne i Elverum tyder på at Kirkeby oppvekstsenter legges ned og at eiendomsskatten øker.

Rådmann Irene Evenstad Midtlund innrømmer at hun hadde ønsket seg sterkere signaler om hvilken retning politikerne vil styre kommuneøkonomien.

Les også: Legger opp til samling i sentrum

I slutten av mai skal kommunestyret vedta et nytt budsjett med endringer i inntekter/kutt i utgifter tilsvarende rundt 60 millioner kroner. Arbeidet med revidert budsjett starter i dag.

Men det var for tidlig for politikerne å konkludere på slutten av budsjettseminaret i går. Mange ønsker å konferere med sine partier før de bestemmer smertefulle kutt. Dessuten ble det også i går uttrykt et sterkt ønske om å komme fram til en omforent løsning og et felles budsjett. Arbeidet med det starter til uka.

– Vi må henge sammen, ellers blir vi hengt, siterte Yngve Sætre Høyre-kjempen Jan P. Syse.

Les også: Her er kuttlista

Ikke fullt i barnehagen

Det som synes klart er at det

brenner et blått lys for Kirkeby oppvekstsenter. Barnetallet i området er synkende, og barnehagen har åtte ledige plasser inneværende år.

– Mange foreldre har fått tilbud, men takker nei til de ledige plassene, opplyste barnehagesjef Inge Mangset.

Les også: Frykter følgene av ungdomskutt

Høyre, Frp, Venstre og Team Elverum vil legge ned oppvekstsenteret. Arnfinn Uthus (Sp) vil tilbake til partiet sitt før han bestemmer seg. Ap har ikke konkludert, men innrømmer at Kirkeby er i en særstilling på grunn av svikt i elevtall og ledige plasser.

Ingen nevnte skolesjefens drøm om også å legge ned Lillemoen, så der starter nok rehabiliteringen som planlagt i vår.

Øker eiendomsskatten

Alle partiene er enig i forslaget om å kontortaksere eiendom allerede nå, slik at eiendomsskatten økes ytterligere allerede neste år.

– Det må vi kunne forsvare for innbyggerne. Vi må alle ta et tak for å få økonomien på rett kjøl, sa Uthus.

Forslaget om å øke skatten ytterligere ved å senke bunnfradraget får ikke tilslutning fordi dette fradraget er ment å skulle virke sosialt utjevnende.

Om det på nytt blir vedtatt avgiftsparkering på korttidsplasser, vil vise seg når en kommer lenger med detaljene i revidert budsjett.

– Vi er skeptisk til å innføre det, men kan bli nødt for å oppnå ønsket innsparing, sa Rune Marius Hermansen (TE).

Les også: Ytterligere økning i eiendomsskatten kan komme

Sætre fortsatt med

Skjebnen til Sætre alders- og sykehjem er fortsatt uviss. Ap og SV vil beholde institusjonen som en del av løsningen på vridningen i PRO mot flere omsorgsboliger med døgnbemanning. PRO-sektoren har en voldsom vekst i utgifter.

Sektorsjefens svar på utfordringene i PRO er å resirkulere gamle forslag som flertallet har avvist: Nedleggelse av Sætre, og konkurranseutsetting. Hun støttes av Høyre, Frp og Venstre.

Ungdommens Hus består

Frp sier nei til å legge ned Ungdommens Hus. Høyre vil skjerme tilbud til svake, barn og unge. Ap mener det må være mulig å opprettholde tilbud til disse gruppene, om nødvendig noe redusert.

Ap mener administrasjonen også må bære deler av kuttene. Partiet vil samlokalisere ulike dagaktivitetstilbud og selge brannstasjonen, Generalgården, Sundsvoll, Nysted, rektorboligen og Spangenhuset.

Kommentarer til denne saken