Gå til sidens hovedinnhold

Ble forskrekket da han så de lave søkertallene til videregående skoler

Artikkelen er over 1 år gammel

Kompetanse- og tannhelsesjef Tore Gregersen i Innlandet fylkeskommune ble helt forskrekket da han så de lave søkertallene til de videregående skolene i fylket. Heldigvis fant han snart forklaringen på hvorfor tallene tilsynelatende var så lave.

Søknadsfristen til de videregående skolene gikk ut 1. mars. Allerede i fylkesutvalget tirsdag presenterte Gregersen de foreløpige søkertallene til de videregående skolene i Innlandet.

Totalt var det 11.880 søkere til de videregående skolene i Innlandet.

Til sammen i Hedmark og Oppland i fjor var det 12.633 søkere.

Det er ventet at søkningen til de videregående skolene vil gå ned, men en nedgang på drøyt 750 søkere var i overkant.

– Heldigvis skjønte vi sammenhengen da vi så nærmere på tallene og oppdaget at Hadeland videregående skole på Gran kun hadde 462 søkere i år mot 932 søkere i fjor. Dette er ikke de reelle søkertallene, sier Gregersen og viser til at de tidligere Oppland-kommunene Jevnaker og Lunner nå er er del av Viken. Ungdommer fra disse kommunene kommer fortsatt til å gå på Hadeland videregående skole, men de er registrert som søkere i Viken fylkeskommune.

Positivt i Trysil og i Solør

I tidligere Hedmark ser det foreløpig ut til at at både Trysil videregående skole og Solør videregående skole kan glede seg over gode søkertall. Trysil har 144 søkere mot 131 i fjor. Solør har 512 mot 408 i fjor.

Siden tallene er foreløpige kan ikke Gregersen eller avdelingsleder Kasper Tøstiengen si noe nærmere om hva økningen på Solør skyldes.

Elverum videregående skole har 963 søkere, som kun er 15 færre enn i fjor. Nord-Østerdal videregående skole har 425 søkere, 27 færre enn i fjor. Storsteigen videregående skole, som nå også omfatter Nordstumoen på Koppang, har 90 søkere, 12 flere enn i fjor.

Katta og Gjøvik størst

Hamar katedralskole og Gjøvik videregående skole er nå jevnstore med 1.245 søkere hver. Dette er de to største videregående skolene i Innlandet.

Den tidligere nedleggingstruede Skarnes videregående skole har bare 188 søkere mot 233 søkere i fjor.

Videre har Storhamar videregående skole 479 søkere (487 i fjor), Stange videregående skole 425 søkere akkurat som i fjor, Ringsaker videregående 720 søkere (11 flere enn i fjor) og Jønsberg 142 søkere (171 i fjor).

De to videregående skolene i Kongsvinger har stabile søkertall. Både ved Sentrum videregående skole (579 søkere) og Øvrebyen videregående skole (422) er søkertallene nesten identiske med fjoråret.

Flest på yrkesfag

Det er flest elever som har søkt på yrkesfag (54,3 prosent). 45,7 prosent ønsker å gå på studieforberedende.

Gregersen opplyser at fylkeskommunen nå skal kvalitetssikre søkertallene før det skal foretas prøveinntak. Det er for tidlig å si noe om hvor mange som får oppfylt førsteønsket sitt.

Kommentarer til denne saken