Bli en ringevenn: – Å snakke med noen om å være redd, blir en litt mindre redd

RING EN VENN: Randi Stensløkken Moen (fv) fra frivillighetssentralen, ordfører Lillian Skjærvik, kultursjef Line M. Rustad og enhetsleder hall og service Kjetil Landheim, oppfordrer elverumsinger om å ta kontakt med hverandre.

RING EN VENN: Randi Stensløkken Moen (fv) fra frivillighetssentralen, ordfører Lillian Skjærvik, kultursjef Line M. Rustad og enhetsleder hall og service Kjetil Landheim, oppfordrer elverumsinger om å ta kontakt med hverandre. Foto:

– Nå er det viktig å rekke ut en hånd til hverandre og stå sammen. Sjøl om vi ikke kan besøke hverandre, kan vi ringe hverandre, sier ordfører Lillian Skjærvik (Ap).

DEL

I Elverum er det en hel bråte med folk som er med i hele 660 lag og foreninger. Alt fra politikk og idrett til kultur, samfunnshus, velforeninger og speideren.

Men når en bare skal være sammen med maks fem, og holde avstand på minst to meter inne, en meter ute, så er slik frivillig aktivitet avlyst.

Frivillighetssentralen tok kontakt med kommunen, og rådmannen satte ned ei gruppe som kultursjef Line M. Rustad og hennes stab fikk i oppdrag å ta ansvar for.

– Kultursektoren samarbeider med de eksisterende frivillige lag og foreninger. Og det er helt fantastisk hvordan så mange ønsker å bidra med sine ressurser. Nå har Kjetil Landheim, som er enhetsleder for idrettshaller og service, laget et system for å ta imot alle henvendelsene og de som ønsker det kan registrere seg, sier Rustad.

Registreringsskjemaet er på kommunens nettside.

– Både enkeltpersoner og organisasjoner kan registrere seg med hva de kan bidra med, sier Rustad.

Ta kaffeslabberaset på nett

Kanskje har du lyst til å klippe hekken for noen, eller lufte hunden. For ikke å snakke om å ta inn avisen, eller synge noen viser. Kanskje har hele familien nå fått sin dose med raggsokker, og noen andre trenger et par? Strikk i veg. Når vi ikke skal besøke hverandre inne, kan man kanskje møtes på gårdsplassen, eller over balkong-rekkverket? Eller på digitale plattformer som messenger eller facetime.

– Det går an å opprette grupper på fire der man kan ta en kaffe sammen, og se noen levende ansikter. Det er ikke vanskelig å opprette slike grupper, sier kultursjefen, og lover å lage en instruks.

Ingenting smitter gjennom telefonen

For når alle skal være hjemme, er det fort å savne menneskelig kontakt. Eller å snakke med andre enn sin egen kjernefamilie.

– Nå er det viktig å rekke ut en hånd til hverandre. Det er fellesskapet som teller, og vi må stå sammen, sier ordfører Lillian Skjærvik.

– Mange blir isolert, og da er det ekstra viktig å ringe dem du vanligvis ikke ringer så ofte. Det kan være en slektning, en nabo, en kollega, en venn. Vi må vise at vi bryr oss, fortsetter hun.

Ingen vet hvor lenge restriksjonene vil vare, og folk reagerer forskjellig på disse endringene. Mange kan kjenne på sinne, frustrasjon, uro og frykt. Har man ingen å snakke med, så kan følelsene forsterkes.

– Å snakke med noen om å være redd, så blir du litt mindre redd. Og å få lov til å være der for noen som er redde, gjør godt. Og det er ingenting i vegen for at en som sitter isolert også kan være en ringevenn. Det er ingenting som smitter gjennom telefonen, sier Rustad

Oppfordrer til å registrere seg

Randi Stensløkken Moen er leder for Frivillighetssentralen. Hun har fått mange henvendelser fra frivillige som ønsker å bidra, men ikke vet hvordan. Man vil kanskje ikke trenge seg på, heller.

– Vi oppfordrer alle som vil, organisert eller ikke, om å registrere seg på kommunens nettside. Det er lagt ut et skjema, og folk har meldt seg på allerede. Om du vil hjelpe noen, er det viktig at vi følger folkehelseinstituttets retningslinjer, det er ingen som skal gå inn til folk, eller vurdere helsetilstanden til folk. Men alle kan ringe noen, sier Randi Stensløkken Moen.

Har du spørsmål, ring kommunen på 6243 3000.

Artikkeltags