Gå til sidens hovedinnhold

Bok om skogens gull ga Kirsten og Arne ny Oscar-bronse

Den illustrerte kokeboka «Moltetur» til Kirsten Winge og Arne Nohr ga Trysil-paret deres tredje pallplassering i prestisjefylte Gourmand Cookbook Awards, som regnes som kokebøkenes Oscar-utdeling.

I forrige uke fikk de beskjed om at de hadde vunnet sin tredje medalje i den prestisjefylte internasjonale kokebokkonkurransen. Fra før har de en sølv- og en bronsemedalje.

– Det er nesten ikke til å tro at vi, som er så små i internasjonal sammenheng, har tatt en ny medalje i Gourmand Cookbook Awards. Det er kjempemorsomt, sier Arne Nohr (65).

Lanserte ny bok

28. mai lanserte ekteparet sin siste bok, «Ville bær, rå smak», der Winge fokuserer på tilbereding av bær. Dette er hennes 16. bok. Arne Nohr har illustrert de seks siste.

– Nominasjonen og bronsemedaljen gir en voldsom inspirasjon. Det bobler over av ideer, og jeg håper at det blir flere bøker etterhvert, sier hun.

«Moltetur» er utgitt på forlaget Vigmostad & Bjørke. Førsteopplaget er på 3.000 bøker.

– Nå håper vi at det kan være interesse for denne boka også i andre land, som Sverige, Finland, og kanskje også Russland, der det er mye molter. Det er lov å drømme, sier forfatteren.

Internasjonal suksess

Kirsten Winge har etterhvert oppnådd stor suksess med sine bokprosjekter. I 2014 fikk hun sølv i Gourmand Cookbook Awards i Beijing med «Bærboka», tre år senere ble det bronse for «Perfekt viltkjøtt», og nå en ny bronsemedalje, for «Moltetur».

Hele åtte ganger er hun blitt nominert til den prestisjefylte matbokprisen.

I en normalsituasjon skulle Gourmand-prisene vært utdelt i Paris til helga, men på grunn av koronasituasjonen er arrangementet utsatt til 29. november. Hvis situasjonen tillater det, vil Kirsten Winge og Arne Nohr dra til den franske hovedstaden for å motta prisen.

Har hemmelige molteplasser

Kirsten Winge er svært glad i molter, av mange kalt skogens gull, og som så mange pasjonerte tilhengere har hun sine hemmelige molteplasser. Disse ligger på familiens eiendom i Søre Osen – men noe mer enn det, vil hun ikke si.

– Folk kan gjerne plukke molter på eiendommen vår, men jeg har et par plasser som bare jeg vet om. De deler jeg ikke med noen, sa hun til Østlendingen i oktober i fjor, da det ble klart at «Moltetur» var nominert til Gourmand-prisen i klasse E11-Fruit.

60-åringen er stolt av bronsemedaljen – ikke bare på vegne av seg selv, men også på vegne av Trysil.

– Dette er ei bok om hva Trysil har å by på, hvilke fantastiske råvarer det finnes i skogen her. Jeg håper at det vil inspirere folk til å dra ut i skogen på jakt etter molter eller bær, og høste av denne utrolige rikdommen. Vi har forsøkt å gjøre skogens gull synlig, og derfor er det ekstra moro at det blir lagt merke til utenfor Trysils og Norges grenser, sier hun.

Sammen med Arne Mohr bor Kirsten Winge i hans barndomshjem ved Osensjøen sør i Trysil kommune. Selv er hun fra Trondheim, men siden 1994 har hun bodd i Søre Osen.

Kommentarer til denne saken