Dobbelt så dyrt som strøm

Vedfyring er svært langt unna å kunne gi billigere oppvarming enn strøm, dersom du må betale for veden. (Foto: Erlend Aas, NTB scanpix/ANB)

Vedfyring er svært langt unna å kunne gi billigere oppvarming enn strøm, dersom du må betale for veden. (Foto: Erlend Aas, NTB scanpix/ANB)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

[Nettavisen] Vedfyring koster langt over 1 kroner pr kWh. Og da skal i tillegg «alt» klaffe.

Vedfyring er kos for mange, men ikke for lommeboka. Kjøpeved gir deg en oppvarmingskostnad på 134 øre pr kWh, viser Smarte Pengers beregninger. Til sammenligning er strømprisen inkludert nettleie og avgifter 76 øre pr kWh i dag i Sør-Norge.

Og vi har vært svært snille med vedbransjen i regnestykkene. Vi forutsetter full klaff på det meste som kan svekke beregningene:

- Du har en moderne vedovn med katalysator (slike som kom i salg i 1995)

- ovnen har store flater for å oppnå maksimal varmeavgivelse

- veden er tørr nok

- det er like mye ved i posen som forhandler oppgir

- husets varmebehov er stort nok til at du ikke tvinges å lufte ut noe av varmen

- du fyrer riktig

- veden er norsk

- du bor i Sør-Norge

Dessverre gjelder samtlige forutsetninger svært få personer. De fleste kommer til kort på minst et par av disse forutsetningene.

Dersom du oppfyller samtlige forutsetninger ovenfor, er det oppvarmingskostnaden i tabellen nedenfor som gjelder. Det eneste vi har gjort fradrag for i beregningene er opptenningstiden. Under opptenningstiden er ovnens virkningsgrad lavere enn oppgitt. Fyrer man litt nå og da reduserer det virkningsgraden noe.

* Oppvarmingskostnad bjørkeved, pr kWh

60--liters sekk bjørk a 92 kr 1000 liter (europall) a 1020 kr

Rentbrennende ovn: 134 øre 126 øre

Eldre ovn: 187 øre 175 øre

Kilde: Smarte Penger

*Strømpris, inkl nettleie, pr kWh

Sør-Norge: 76 øre

Nordland og Sør-Troms: 64 øre

Nord-Troms og Finnmark:50 øre

Kilde: Smarte Penger, Nordpool Spot, NVE.

Prisene vi har lagt til grunn er et landsgjennomsnitt av 21 vedutsalg. Vi antar at veden fraktes hjem og at man kjøper i store kvanta. Du sparer i gjennomsnitt 10 kroner pr 50-liters sekk om du henter veden selv. Man da må du fortsatt kjøpe den i større kvanta (tilhenger).

Det gir deg en vedfyringskostnad som er 11 prosent lavere enn i tabellen, noe som likevel er langt unna strømprisen.

Veden må kjøpes til venne-pris om den skal lønne seg. En 60-liters sekk med bjørkeved må koste 50 kroner for å gi samme oppvarmingskostnad som strøm i Sør-Norge.

Men bor du i Nord-Troms og har en umoderne vedovn, må bjørkeveden koste 35 kroner. Ingen selger ved til så lave priser. Billigste sekk med bjørkeved kostet 75 kroner, viser Smarte Pengers prissjekk av 21 utsalgssteder spredt over hele landet.

Dette gjør vedfyringen enda dyrere:

- Umoderne ovn: Ovner anskaffet i 1995 eller senere har katalysator som omdanner mer av veden energi til varme.

- Ikke norsk ved: Bjørkeved fra Baltikum vokser noe hurtigere enn norsk bjørk og inneholder derfor mer luft, dvs mindre energi. Utgjør trolig 10-15 prosent.

- Ikke tørr nok: Tester i VG har hvert år vist at enkelte vedutslag selger ved som er for fuktig, men det er likevel bedre enn tidligere.

- Ikke nok ved i posen: Tester i VG har påvist mindre ved i posene enn oppgitt hos mange tilbydere.

- Fyrer for kortvarig: I så fall faller ovnens virkningsgrad. Først når du kan fyre med riktig trekk (stenge den ekstra luftinntaket) oppnår du maksimal energiutnyttelse av veden. Under opptenningsperioden (typisk 10 minutter) har ovnen lavere virkningsgrad.

- Fyrer ikke korrekt: Du må fyre med god trekk, men slik at flammene er blålige, først da brenner du gassen i veden, du skal ikke stappe ovnen for full, legge på når den forrige vedkubben er blitt røde glør.

- Nord-Norge har avgiftsfritak på strøm som ytterligere vanskeliggjør lønnsomhet i vedfyringen. Ved blir dermed relativt sett dyrere i Nord-Norge.

Det er vanskelig å sjekke hvor mye energi du klarer å få ut av veden. En pekepinn kan du derimot få ved å sammenligne panelovnen din med en vedkubbe.

En middels stor vedkubbe av bjørk inneholder om lag 3 kWh utnyttbar energi, ifølge Smarte Pengers beregninger. Det tilsvarer en 1.000 watts panelovn på full guffe i 3 timer. På grunn av termostaten slår en panelovn seg av og på mange ganger i løpet av tre timer. Du må skru termostaten på maks om du skal ha håp om at panelovnen er på i alle tre timene. (ANB)

Artikkeltags