(Hamar Dagblad)

– Et skikkelig «senke-skuldrene-sted», sier Jørn Kolsrud og Gunn Magdalena Helgesen om kjellerlokalene i boligen.

Hver gang man var ute og reiste så kunne en kjøpe noe som passet inn i lokalene. En dag var det fullt. Vi var i mål

Jørn Kolsrud

London-fascinasjon

Ekteparet ønsket å skape en helt unik plass for å ta imot venner til hyggelige kvelder.

I huset, som ligger på Smeby og som er bygget i 1982, gjorde de like godt om garasjen og kjellerboden til publokaler.

En liten del av fasaden ble forvandlet til kopi av en engelsk pub, og de plasserte en gammel engelsk telefonkiosk utenfor huset. Det har fått mange forbipasserende til å stoppe opp i undring over hva de har kommet over i et stille boligområde, langt utenfor Hamar sentrum.

– Drømmen var å lage et rom hvor en kunne samle venner til regelmessige lag. I alle år har vi vært fascinert av London, og dermed endte vi opp med å lage lokaler som i utgangspunktet skulle være en blanding av gammel norsk gildehall og en liten engelsk pub. Stilen er vel blitt mer en salig blanding av middelalder og 1800-tall. Og interiøret er så rustikt at man nærmest får lyst til å sette kniven i bordet når man er inne i lokalene, sier Kolsrud og smiler.

Puben fikk navnet «Ye Olde Bridge» (den gamle brua).

To år tok det å bygge puben:

– Vi sparte på tømmer og gamle ting, og det gikk mange kvelds- og nattetimer ved siden av jobben. Da vi hadde offisiell åpning 16. november 2002 så var det faktisk litt vemodig. Veien blir som kjent til mens man går, og denne prosessen var så morsom. Hver gang man var ute og reiste så kunne en kjøpe noe som passet inn i lokalene. En dag var det fullt. Vi var i mål, forteller Kolsrud.

Overalt finner øynene noe interessant å se på. Gamle gjenstander, detaljer og effekter. Bilder av Beatles, og man finner malerier av historiske personligheter, som Sir Christopher Wren, som bygget opp London etter den store brannen i 1666 og Katarina av Aragón, den første kona til Henrik 8.

Det henger et bilde av NRKs første utenrikskorrespondent, Richard Herrmann, som var utplassert i London. Ekteparet fra Hamar fikk et spesielt forhold til mannen:

– Han var faktisk her mange ganger og holdt foredrag og kåserier før han døde, og Richard er kanskje grunnen til at jeg har vært i England over 60 ganger. Han hadde en fantastisk formidlingsevne som gikk rett hjem hos meg, sier Kolsrud.

Trange kvelder

På det meste har det vært opptil 50 mennesker i lokalene. Da har det vært en «intim pubstemning» i Stavenga 12.

Og for en kort tid tilbake ofret ekteparet nok et rom i kjelleren til publokalene. Et soverom har blitt gjort om til et samlingsrom i tilknytning til puben. Her er det bord og stoler og øvrig interiør i gammel stil som i resten av lokalene, men her har ekteparet også fått satt opp en storskjerm.

– Stedet har vært et sted for venner og venners venner. Igjennom årene har vi hatt veldig mange mennesker innom lokalene, og etter hvert har det kommet noen forespørsler om å få leie puben til jubileer og andre tilstelninger, forteller Helgesen.

Nå har ekteparet bestemt seg: De åpner opp huset for alle og satser på utleie og arrangementer. Og det nye rommet kan brukes til møter og konferanser.

Ekteparet er medeiere i London-bussen, som brukes i mange sammenhenger i regionen. De ser derfor for seg å lage opplevelser som knytter puben og bussen og kanskje andre destinasjoner på Hedmarken sammen. Dermed kan Stavenga 12 bli en av reiselivsdestinasjonene.

– Og: De tre siste søndagene før jul skal vi ha desemberkaffe i lokalene, hvor en kan får kjøpt kaffe og kaker, og kanskje noe å drikke på, i og med at vi har fått skjenkebevilling.

– Litt bråbestemt og vi har ikke prøvd dette før, men vi synes det er et spennende forsøk. Kanskje kan boligen vår bli et naturlig stoppested på søndagsturen? under Kolsrud.