(Siste)

I USA er det tradisjon å gi hverandre en julestjerne den 12. desember. Denne tradisjonen er også på vei til å slå gjennom for fullt i Norge.

Å gi hverandre en blomst kan selvfølgelig være både hyggelig og omtenksomt. Men det er dessverre mange som allergiske mot nettopp julestjernen. Det er derfor viktig å tenke seg godt om før man velger både å pynte med julestjerne og gi den bort i gave.

For dem som er allergiske kan resultatet av gaven nemlig bli utslett, kløende øyne, vondt i hodet og rennende nese.

– Hvert eneste år får vi henvendelser fra fortvilte allergikere som får store plager av julestjernen. Veldig mange pynter med julestjerne, og mange vet nok ikke at det er noen som reagerer på den, sier Anna Bistrup. Hun er  helsefaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet.

Mange tror at det holder å knipe av blomstene og bruke den som grønnplante, men det stemmer ikke. Det er nemlig ikke pollenet fra planten man reagerer på.

– Man kan reagere på den hvite melkesaften som siver ut igjennom de røde og grønne bladene, og kontakt med saften kan gi utslett. I tillegg er det veldig mange som reagerer på duften fra planten som kan lukte veldig sterkt for enkelte, for eksempel personer med astma og sensitive luftveier. Det er derfor ikke nok å knipe av blomstene, man må rett og slett kvitte seg med hele julestjernen om man har noen rundt seg som reagerer, sier Bistrup.

– Men det finnes mange gode alternativer, for eksempel azalea og ildtopp, eller hvis man gjerne ønsker en julestjerne så har det nå kommet et godt utvalg av alternativer i plast, framholder Anna Bistrup. (ANB)

Kjekt å vite om julestjernen

* Det produseres over 110 millioner julestjerner i Europa, noe som gjør julestjernen til den mest kjente juleblomsten.

* Julestjerner er den mest populære juleblomsten også i Norge, og en av de mest produserte potteplantene i landet.

* Nordmenn foretrekker sortene med mørkerøde blomster, mens ute i Europa går det mer av de lyserøde sortene.

* Julestjernen er en typisk kortdagsplante og blomstrer bare ved daglengde under 12 timer. Blomstrer normalt i desember-januar.