Brannvesenet rykket ut til 53 komfyrbranner i Hedmark i fjor

Komfyren er hjemmets største brannkilde, og de fleste komfyrbranner skyldes uoppmerksomhet. Foto: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

Komfyren er hjemmets største brannkilde, og de fleste komfyrbranner skyldes uoppmerksomhet. Foto: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

Artikkelen er over 1 år gammel

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at brannvesenet hadde 137 brannutrykninger til boliger i Hedmark i fjor. 39 prosent av utrykningene skyldes komfyren.

DEL

Komfyren er hjemmets største brannkilde og de fleste komfyrbranner skyldes uoppmerksomhet og ikke tekniske feil ved produktet. Det skriver Ringsaker brannvesen i en pressemelding.

– Ingen tar skade av å vente litt før du skrur av ovnen, men mange kan ta skade dersom du glemmer det, sier leder for forebyggende i Ringsaker brannvesen Tommy Simensen.

Krav om komfyrvakt

Det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger og hvis det legges opp ny kurs til komfyren. De samme reglene gjelder for fritidsboliger.

– Mange sitter nok på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Enten om da det ringte på døren, eller da babyen begynte å skrike på soverommet. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til for at en brann skal blusse opp og komme ut av kontroll.

Arrangerer kampanje

Onsdag 13. februar arrangeres en nasjonal Komfyrvaktkampanje for å få økt oppmerksomhet om de mange komfyrbrannene.

– Hold oppsikt under matlaging og skru av eller demp varmen hvis du blir avbrutt. Det er også viktig å rengjøre ventilator jevnlig og passe på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen, sier Simensen.

Under kampanjen vil over 200 brannvesen, feiervesen og det lokale eltilsyn ha lokale aktiviteter, og som en del av kampanjen vil det bli installert nesten 100 komfyrvakter hos noen som trenger det rundt om i landet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken