Denne komfyrvakten kan redde hus og liv

SIKKERHET: Erik Reiersen fra Elsikkerhet Norge AS monterte komfyrvakt hjemme hos Inger og Rolf Rosenlund i Løten, som en del av en landsdekkende sikkerhetskampanje. I nye boliger er komfyrvakt påbudt.

SIKKERHET: Erik Reiersen fra Elsikkerhet Norge AS monterte komfyrvakt hjemme hos Inger og Rolf Rosenlund i Løten, som en del av en landsdekkende sikkerhetskampanje. I nye boliger er komfyrvakt påbudt.

Artikkelen er over 2 år gammel

Brann på komfyren er den vanligste årsaken til boligbranner i Norge. Nå har Inger og Rolf Rosenlund i Løten fått en ekstra forsikring i hjemmet, i form av komfyrvakt.

DEL

Komfyrvakten overvåker platetoppen og varsler dersom det oppstår overoppheting. Hvis ingen reagerer på alarmen, slås strømmen til komfyren av.

– Alle tenker at det skjer ikke meg, sier Erik Reiersen, som er avdelingsleder for Elsikkerhet Norge AS i Hamar.

Han vet at mange dessverre tar feil. Brannvesenet rykket ut til 48 komfyrbranner i Hedmark i 2017. Det er 17 flere enn året før.

– En komfyrvakt vil hindre mange komfyrbranner, fastslår Reiersen. I alle nye boliger fra 2010 er det påbudt med fastmontert komfyrvakt.

Er forsiktige

Som en del av en sikkerhetskampanje denne uka inviterte han seg selv hjem til Inger og Rolf Rosenlund i Nordbygda i Løten og monterte komfyrvakt, helt uten kostnad.

– Da var vi heldige, sier 83-årige Inger, som forsikrer at hun og mannen er varsomme med varme, enten det gjelder talglys, ovn eller kaffetrakter.

– Vi er veldig forsiktige. Men det er klart ting kan skje, en kan jo sovne i stolen, sier Rolf.

Paret har bodd i det samme huset i 49 år, uten at de har vært rammet av brann.

– Hvis vi skal reise bort, så ser vi over huset to ganger. Ellers må jeg ut av bilen og inn igjen for å sjekke, sier Rolf.

Røykvarsler har de både i gangen nede og oppe i andre etasje.

– Det kan likevel ta litt tid før røyk fra komfyren når ut i gangen, så komfyrvakt er en ekstra sikkerhet, understreker Erik Reiersen.

Rammer flest eldre

De fleste komfyrbranner oppstår på dagtid og rammer ofte eldre mennesker. Når liv går tapt, skjer det likevel i de fleste tilfeller om natten. Da er det ofte unge mennesker i alkoholpåvirket tilstand som rammes.

Så godt som alle komfyrbranner skyldes tørrkoking og ikke tekniske feil ved produktet.

Induksjonstopper er tryggere enn tradisjonelle komfyrer, men fordi branner ofte oppstår i en kjele som blir stående for lenge på platen, kan det brenne selv med induksjonstopp. Krav om komfyrvern gjelder derfor uavhengig av type platetopp. De samme reglene gjelder også fritidsboliger.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken