Gå til sidens hovedinnhold

Budsjetterte med null i krisepakker, fikk tildelt over sju millioner kroner

Elverum Håndball blir sittende igjen med et pent overskudd til tross for særdeles redusert aktivitet i korona-året 2021.

For abonnenter

Tirsdag kom tallene fra Lotteri- og stiftelsestilsynet, og der går det fram at Elverum Håndball har fått tildelinger på over 7,2 millioner kroner i krisepakker i tilskudd som følge av bortfall av aktiviteter og arrangement.

I tillegg har klubben fått momskompensasjon på varer og tjenester på i overkant av 1,5 millioner kroner.

Når det gjelder krisepakkene i forbindelse med korona-pandemien, er det særskilt én tildeling som skiller seg ut. Elverum Håndball har fått tilskudd til publikumsarrangement av nasjonal verdi på snaut 5,5 millioner kroner.

Slik er fordelingen på krisepakke blant en rekke lag og foreninger i Hedmark:

Lenger ned i saken kan du se hva ditt lokale lag har fått i momskompensasjon.

Store beløp på Håkons Hall-kampene

– Det er hovedsakelig de to planlagte kampene i Håkons Hall (PSG og Flensburg) som gjør at dette tallet ble så høyt. Vi la også kampen mot Vardar inn i denne søknaden, men den fikk vi ikke godkjent fordi man mente at det ville være unaturlig å legge tre kamper til Håkons Hall. Det aksepterte vi, sier daglig leder i Elverum Håndball, Mads Fredriksen, og fortsetter:

– Kompensasjonen kommer som følge av at vi har lagt inn tallene som er reelle for hva vi planla å gjennomføre. Man kan kanskje kalle det hell-i-uhell at vi hadde to kamper i Håkons Hall bare måneder før koronaen skylte over landet i 2020, slik at vi hadde de tallene å vise til. Bare i billetter tjente vi 1,8 millioner kroner, samt alt som kom i tillegg med supportershop, loddsalg, provisjon av restaurantdrift etc..

Elverum Håndball valgte også å budsjettere svært forsiktig og restriktivt for et usikkert 2021, og la opp til et lite overskudd uten å legge inn eventuelle tildelinger fra krisepakker.

Les også

Elverum-nykommer Andreas Haugseng: – Trigges litt ekstra av Kolstad-prosjektet

Investerer i arrangement

– Vi budsjetterte ikke med krisepakker, men sørget for å kutte kostnader og for å ha et så realistisk budsjett som mulig uten koronastøtte. Jeg vil skryte av jobben klubben har gjort med å jobbe enda hardere ut mot regionale og lokale partnere, samt våre lojale tilhengere som har kjøpt sesongkort uten å vite om det kom til å bli noe særlig aktivitet. Det har vært en mobilisering internt og rundt klubben som har gjort at vi hadde gått i null uten en eneste korona-krone, sier Fredriksen.

Og med en tildeling på over sju millioner kroner, er det litt å rutte med for å lokke folk tilbake til hallen.

– Vi har allerede gjort en del investeringer, og de vil bli veldig synlige når folk kommer tilbake til Terningen Arena på nyåret. Blant annet har vi kjøpt inn 40 meter nye LED-skjermer til hovedtribunen, samt tre storskjermer. Vi har også investert en del i vår nye Fanzone, påpeker Fredriksen, som er klar på at klubben har en jobb å gjøre for å trekke folk tilbake til hallen.

En grunn til at "sofa" er det mest søkte ordet på Finn.no

– Selv om samfunnet etter hvert åpner opp igjen, er det ikke gitt at folk kommer strømmende tilbake. Jeg hørte nettopp på radioen at "sofa" er det mest søkte ordet på Finn.no i år. Det er det en grunn til. Media har vært flinke i korona-tiden til å skape bedre opplevelser for de som ser på TV, og når man først blir vant til at man kan se en fotballkamp kl. 16.00, en håndballkamp kl. 18.00 og en god film kl. 20.00 uten å forlate sofaen, er det nok mange som venner seg til den tilværelsen, sier Fredriksen.

– Jeg er helt sikker på at vi må investere i bedre opplevelser og arrangement for å trekke folk ut av husene sine igjen. Det nytter ikke å hente Sander Sagosen og tro at ting skal gå av seg sjøl, sier han med et lite stikk til konkurrentene i Trondheim.

Og at Elverum må legge noe i potten for å møte millionsatsingen i Kolstad, er det ingen tvil om.

– Jeg vil understreke at budsjettet ikke er spikret ennå. Men hele planen er at vi skal drive bærekraftig og ha organisk vekst. Vi skal ikke ta noen sjanser, men samtidig skal vi konkurrere med Kolstad. Så får vi se hvor mye vi tør å satse, sier Elverum-sjefen.

Stor klubb i en liten idrett

Fredriksen er også klar på at klubben må bruke penger for å tjene penger:

– Vi må utvikle alt i klubben for å gå framover. Det gjelder alt fra partnerkonsept til Elverum Cup, mer aktivitet for barn og unge, vi ser på et samarbeid med Terningen Arena når det gjelder konserter og artister... Tiden da vi kunne belage oss på kronerulling og spleis er forbi.

Sammenliknet med de andre eliteserieklubbene, ligger Elverum høyt over de andre klubbene. Kolstad Håndball fikk ca. 3,3 millioner kroner i korona-kompensasjon, mens ØIF Arendal får tilbake snaut to millioner kroner.

Det er jo et svært høyt beløp dere har blitt tildelt, og dere ligger langt over de andre håndballklubbene i eliteserien. Hvordan forklarer du det?

– Vi er en stor klubb i en liten idrett. Uten koronaen hadde både inntekter og utgifter vært høyere. Det blir egentlig feil å sammenlikne oss med de andre håndballklubbene, fordi vi er så mye større enn alle andre. Man burde heller sammenlikne oss med mindre eliteserieklubber i fotball, sier Fredriksen, og legger til:

– På grunn av at vi har hatt så høye søknader sammenliknet med de andre klubbene, har vi også hatt bokettersyn fra Lotteritilsynet, så alle tallene er grundig gjennomgått og sjekket.

Betyr at vi kan tenke utvikling, ikke bare drive brannslokking

Hva betyr disse krisepakkene for klubbens videre drift?

– Vi er heldige som bor i et land som har gode krisepakker for kultur og idrett. Det betyr at vi har mulighet til å tenke utvikling, ikke bare drive brannslokking. Når vi nå skal legge budsjettet for 2022, følger vi samme prinsipp som i 2021. Vi vet for lite om hvilke pakker og ordninger som vil tilbys det kommende året, så vi velger å budsjettere uten en krone i krisepakker, sier Fredriksen.

Dere har lagt opp til en ny publikumsfest mot Kiel i Håkons Hall i februar. Hvor realistisk er det at dere får gjennomført det arrangementet som planlagt?

– Det vet vi ikke. Vi forholder oss til at samfunnet skal åpne igjen, og da vil kampen gå som normalt. Vi har også booket Håkons Hall til en eventuell play-off-kamp i mars, og så får tiden vise om vi kommer oss dit både sportslig og når det gjelder smittesituasjonen. Men vi ønsker å få folk tilbake i hallen og vise alle at vi ikke har sovet gjennom koronaen. Vi er klare for å gi publikummet vårt, partnere og sponsorer en enda bedre opplevelse når vi kommer ut på den andre siden av pandemien, avslutter Mads Fredriksen.

Kommentarer til denne saken