Gå til sidens hovedinnhold

Bygg det nye hovedsykehuset i tre

Helseministeren har avgjort at hovedsykehuset skal ligge i Moelv. Da er det over i konseptfasen, og her mener Fellesforbundet og Fagforbundet Innlandet, at bygget må være i tre.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Innlandet har gode naturgitte og kompetansemessige forutsetninger for å kunne delta aktivt i et grønt skifte, der vi har miljøer som er verdensledende på teknologi og prosesser innen tre til bygningsformål. Innlandet representerer et nasjonalt tyngdepunkt innen skogbruk og treindustri og har landets største industrimiljø knyttet til produksjon av trelast, plater, limtre og trehus.

Nasjonalt er vi rike på naturressurser og innehar høy kompetanse som gir oss konkurransefortrinn i overgangen til lavutslippssamfunnet. Innovasjoner i denne sektoren har åpnet for bruk av tre i signalbygg rundt om i verden. Lokalt finner vi eksempelvis Vikingskipet i Hamar og verdens og høyeste trebygning, Mjøstårnet, som er plassert i Brumunddal.

La det nye hovedsykehuset også bli et signalbygg i tre. Sykehus i tre vil være miljøriktig, smart, godt og billig.

Å bygge i tre vil være å møte den bio-økonomiske framtiden. I et klima- og bærekraftsperspektiv vil et sykehus i tre være riktig. Trær fanger opp og lagrer CO₂, og er med på å motvirke klimaendringer forårsaket av økt karbondioksid i atmosfæren. Å ta naturen inn i bygget i form av tre er også et meget godt helseperspektiv. Fordelen til Innlandet er også at råstoffet finnes rett utenfor fabrikkporten; Arbeidsplasser, kompetanse og fagmiljøet styrkes.

Et nytt hovedsykehus må bygges i tre, helseministeren og styret i Helse Sør Øst må huske dette i sitt videre arbeid.

Fellesforbundet Innlandet Fagforbundet Innlandet, ved Håkon Gillerhaugen og Bjørn Y Hermansen.

Kommentarer til denne saken