(Hamar Dagblad)

Izi travel er en gratis app for audiovisuell historiefortelling og hamarsingen Lage Thune Myrberget produserer multimedial historieformidling gjennom selskapet Storyphone AS. Du har kanskje allerede hørt på historiene som ligger der om Festiviteten, Knut Faldbakken eller Kirsten Flagstad? Nå er det bare å lade telefonen, ta med deg øreproppene og ta plass utenfor turistkontoret. For det er slik det hele er lagt opp. Når du beveger deg rundt aktiveres nye deler av historien basert på GPS-koordinatene du befinner deg på. Så når du nærmer deg Festiviteten vil det bli historie som er direkte knyttet til bygget.

– Dette er den femte store vandringen jeg lager, forteller Myrberget.


Ressurskrevende

Historien han refererer til er dagen da den norske regjeringen var samlet på Festiviteten de tidlige aprildagene i 1940. Statsminister Johan Nygaardsvold hadde sagt at han ønsket å fratre, krigsfly landet på Mjøsisen og det var generelt kaotiske tilstander i Norge og Hamar. Midt opp i dette var det en som holdt hodet kaldt. Stortingspresident Carl Joachim Hambro organiserte togtransporten for stortingsrepresentantene, regjeringen og kongefamilien ut av Oslo 9. april og utformet også Elverumsfullmakten, vedtaket som ga regjeringen fullmakt til å ta avgjørelser på Stortingets vegne under krigen.

– For å skrive dette manuset krevdes det utrolig mye research, og dette er nok den mest ressurskrevende jobben jeg har gjort. Ola Mørkhagen har gitt meg gode innspill på det krigshistoriske og nok en gang har Per-Øyvind Sandberg vært til stor hjelp, forteller Myrberget.

Kontaktet Baasmo

Denne delen av krigshistorien, altså at regjeringen var samlet på Hamar før de og kongefamilien flyktet videre til Elverum er relativt godt kjent, og det er Myrberget klar over. Den viktige rollen til Hambro og hans motstandsprofil er derimot ikke allmennkunnskap, og det er dette Myrberget har gravd mest i .

– Jeg mener at det som skjedde her på Hamar i 1940 er helt på høyde med Slaget på Stiklestad i et historisk perspektiv. Valgene som ble tatt her formet landet i mange år framover, sier Myrberget som plutselig fikk et innfall når det begynte å nærme seg den planlagte lanseringen.

– Da tenkte jeg plutselig på hvor kult det hadde vært om Anders Baasmo kunne ha lest historien. Vi har møttes tidligere, men jeg kjenner ham ikke spesielt godt. Jeg kontaktet ham likevel og sa at jeg hadde noe han burde kikke litt på, så jeg sendte ham manuset mitt. Anders likte det veldig godt og ønsket å være med på dette, forteller Myrberget.


Han ble imponert over Hamar-skuespilleren.

– Det var veldig ålreit å bli kjent med ham, og han er utrolig proff til sin tilnærming av stoffet. Måten han formidler historien til sin fødeby på er helt fantastisk, og det er gjort på en måte som ingen gjør etter ham, sier Myrberget.

Den audiovisuelle historien er på ca 40 minutter og involverer en tur bortom jernbanestasjonen i tillegg til Festiviteten.

– Det er lagt inn nyhetssendinger fra radioen under okkupasjonsdagene i tillegg til bilder som ble tatt disse dramatiske dagene. Det er en veldig spennende historie, sier Myrberget.

Planen var opprinnelig å lansere vandringen 9. april, men etter at han bestemte seg for å involvere Anders Baasmo måtte Myrberget tilpasse seg timeplanen til den travle skuespilleren.

– Både 9. april og frigjøringsdagen glapp derfor, forteller Myrberget som ser klare likheter mellom det som skjedde i april 1940 og det vi ser i Ukraina i dag.

– Folk samler seg når urett skjer, og på samme måte som Ukraina opplever støtte nå hadde Norge massiv støtte da Tyskland på grusomt vis invaderte oss, sier han.