(Hamar Dagblad)

Hun er egentlig sosionomutdannet og har jobbet som dette i Oslo i mange år. Etter flere år i Oslo ønsket hun og mannen å flytte litt nærmere familien. Dermed havnet de sammen med de tre barna på Hamar og Bakken Gresvik fikk et sosionomvikariat her i byen. Det fikk hun dessverre ikke forlenget, men i stedet for å deppe så hun på det som en mulighet til å realisere noe hun har tenkt på i lang tid.

Tok gründerkurs

Bakken Gresvik, som opprinnelig er fra Trysil, ser med bekymring på forbruksmønsteret vårt og disse tankene har for lengst avstedkommet en forkjærlighet for gjenbruk, spesielt når det gjelder interiør.

– Jeg mener at vi i større grad bør tenke gjenbruk før vi tenker nytt. Det er dessverre sånn at mange fortsatt tenker på gjenbruk som noe skittent og støvete som gjerne er i dårlig forfatning. Jeg har alltid vært glad i gjenbruk, særlig av interiør og har i mange år tenkt på å starte noe eget, forteller hun.

Men med full jobb og tre barn i skolealder var tid en knapphetsressurs og det ble lenge med tanken. Fram til vårparten i år.

– Jeg deltok på fylkeskommunens gründerkurs, og gjennom Klosser Innovasjon ble jeg tipset om å søke etablererstøtte, og timingen var bra nå. Det er denne støtten jeg lever av nå, men på sikt er selvsagt målet å leve av firmaet mitt, sier hun.

Identitetsforskyvning

Forretningsideen går ut på at hun kjøper opp gjenstander rundt omkring -gjerne før de havner på store messer og lignende- og viser dem fram på hjemmeside og sosiale medier. Da er det også video av salgsobjektene som viser hvor de kan passe og hva de kan brukes til, da gjerne kombinert med nyere artikler.

– Det å finne seg en fin gjenbruksskatt, skal føles litt luksus. Å innrede med gjenbruk skal gi kunden luksusfølelsen. Brukte ting kommer gjerne med patina, sjel og historie, og det skal føles luksus å ha noe ikke alle andre har, sier hun med et smil.

Hun vet at hun nå går inn på et marked hvor det finnes mange aktører i umiddelbar nærhet. Både GåRetro på Gålåsholmen og Icon Retro i byen opererer i omtrent samme segment.

– Jo flere aktører som popper jo mer tanker om bærekraft genereres, og det er bare bra, sier hun.

Hun legger ikke skjul på at hverdagen som gründer differer radikalt fra hennes tidligere tilværelse.

Der hun tidligere jobbet tett på folk kan hun nå tilbringe store deler av dagen alene.

– Det blir jo så man må finne identiteten sin på nytt. Tidligere kunne jeg bare ta på meg det hvite tøyet å være klar til å jobbe, men nå er det noe helt annet. Det er uvant å fylle alle rollene som det å etablere noe eget fører med seg og det å være alene såpass mye er nytt for meg, men jeg liker det, sier hun.

Og hjelp fra sine nærmeste når det gjelder praktiske gjøremål har hun.

– Mannen min er økonom og faren og broren min er fotografer, så det er alltid noen å spørre, sier hun.

– Våg å prøve ut drømmen

Bakken Gresvik har et stort ønske om å skape seg et levebrød med Luksusgjenbruk.no og hun er spent på om det vil la seg gjøre. Det knytter seg en ikke ubetydelig usikkerhet rundt dette, men opp mot det å faktisk å tørre å prøve synes hun dette i det store og hele er underordnet. «You win some or learn some» for å sitere Jason Mraz. Eller på godt norsk; enten lykkes hun ellers så lærer hun.

– Det er viktig med kvinnelige gründere og jeg ønsker å vise, kanskje spesielt til barna mine, at man må våge å prøve ut drømmen man har. Det verste som skjer er at det ikke går. Det er ikke verdens undergang om man går på trynet, avslutter hun.