(Hamar Dagblad)

– Jeg elsker akevitt! sier Anita Mykleby, og får støtte fra damene rundt bordet.

– Akevitt og jul hører jo sammen, men akevitten er jo også blitt mer «helårs», skyter Wenche Gudmundsen inn.

Hun og venninnene måtte bare møte opp da Marthe Bøhn gjestet Hamar og Brødrene Jacobsen vinbar med sin Gullmunn-akevitt.

– Dette er noe nytt, et produkt laget av en «nordkvinne». Spennende å komme hit, både for å se, høre og, ikke minst, smake, sier Gudmundsen.

I baren kunne vinbarmanager Ulrik Haakenstad konstatere at det var et kraftig flertall av kvinnelige besøkende på prøvingen.

– Et hyggelig syn. Marthe har jo et stort nettverk som strekker seg opp til Hedmarken, men det handler nok også om at hun har laget en litt elegant akevitt som appellerer til mange kvinner, sier Haakenstad.

Bøhn er Nordens eneste kvinnelige konjakkdestillatør.

– Jeg har jobbet med konjakk i 12 år og har hentet litt inspirasjon fra det franske brennevinet når jeg skulle lage min akevitt, sier Bøhn.

– Alle her i Hamar snakker om hvor feminin akevitten min er. Jeg har drukket akevitt selv siden jeg såvidt smakte av bestefar da jeg var 14 år, men har alltid synes det har vært for mye karve og at det har vært for skarpt. Jeg har forsøkt å lage en litt mildere akevitt, ved å redusere alkoholen ned til 38 prosent.

– Den har ikke ligget på sherryfat, men på bourbon-fat. Gamle bourbon-fat gir litt eleganse og ikke så mye kraftige aromaer. Litt mer kokossødme. Også har jeg brukt mindre karve, og litt tørket appelsinskall, stjerneanis, mjødurt og andre norske urter som runder av smaken.

– Hva tenker du om at det kom så mange kvinner hit?

– Kjempegøy! Men den har jo fått rykte på seg at det er kvinneakevitten. Jeg er uansett veldig stolt av den.