Nye undersøkelser fra Danske Bank viser at 13 prosent av alle nordmenn planlegger å betale for julen med kredittkort, fordi de har det trangt økonomisk, eller fordi de er tomme for penger.

Tallene bekymrer Danske Banks forbrukerøkonom, Thea Olsen.

– Benytter man kredittkort fordi man ikke har penger, er det ikke en god plan. Det er noe av det verste du kan gjøre økonomisk, sier Olsen til Nettavisen.

Olsen sier at det i seg selv ikke er noe galt i å bruke kredittkort, og at det kan være trygghet i det i forbindelse med netthandel. En forutsetning er at man vet at man kan betale ned gjelden. Om dette ikke er tilfelle, er beskjeden klar fra Olsen:

– Det må man ikke gjøre. Se heller på andre løsninger.

Meteorologen: – Trenger ikke den tykkeste jakka

Maner til åpenhet

Olsen forteller at undersøkelser viser at folk prioriterer å bruke pengene sine på tradisjoner.

Hun tror det er grunnen til at mange velger å lukke øynene og la det stå til med kredittkortbruken. Olsen mener imidlertid at det finnes andre løsninger på problemene.

– Skal man være vert for julemiddagen, koster dette penger. I disse tider, der det er trangt økonomisk, er det mulig å gå for et spleiselag der man deler utgiftene. Å dele utgiftene i julen er så viktig.

På mat og drikke er det også mulig å spare penger på å velge rimeligere alternativer i julen, og dette trenger ikke være dårligere alternativer, mener forbrukerøkonomen.

– Hva om noen synes det er flaut å spørre om hjelp?

– Hver fjerde som sliter økonomisk, sier det synes det er flaut å snakke høyt om, men det bør ikke være skambelagt å snakke høyt om å ha dårlig råd. Så mange har det. Det er trygt og fornuftig å snakke høyt om, for å håndtere det. I verste fall kan det bare bli verre.

Christian (31) måtte selge senga for å betale regninger: – Det går ikke rundt

– Den må betales

Olsen advarer altså kraftig mot å bruke kredittkort som betalingsmiddel, om man ikke har en plan for tilbakebetalingen.

Dersom man likevel benytter seg av dette, mener hun at én ting er spesielt viktig å få på plass i januar.

– Det er å legge et økonomisk løp, og sikre at man klarer å betale ned kredittkortgjelden. Den må betales, sier Olsen.

Overfor Nettavisen har Olsen tidligere vært klar på at mange også kan spare mye på å kjøpe brukte gaver. Dette gjentar hun nå.

– Nordmenn planlegger i snitt å bruke 6000 kroner på julegaver i år, og de eldre sier de vil bruke mest. Små barn sjekker ikke prislappen og bryr seg ikke om ting har emballasje på seg. Våg å bruke mindre, og si at man har det trangt økonomisk. Ungdom er også opptatt av bærekraft, og kan bli glade for brukte gaver på den måten.