nettavisen.no: Nye værprognoser er i ferd med å sende strømprisene rett i bakken – både på kort og lang sikt. Strømprisen tirsdag vil være den laveste på en hverdag på flere måneder.

Mandag ettermiddag er oktober-kontraktene på nordisk strøm på Nasdaq-børsen ned over 20 prosent.

Også kontraktene for perioden frem til februar er ned med minst 13 prosent.

Kraftig nedbør

Fallet i strømprisen henger sammen med to ting: Fallende gasspriser, og nye værprognoser.

Det ser nemlig ut til å falle vesentlig mer regn på fjellet den neste 10 dagene enn det som var ventet for bare kort tid tilbake.

Ifølge Montel News er det ventet mellom 13,2-18,4 TWh potensiell vannkraftproduksjon i 10-dagersperioden, mot en normalt på 7 TWh.

– Markedet faller ganske betydelig, og mest på kort sikt, hovedsakelig på grunn av våtere og vindfullt værvarsel, sier Frode Myrland i TrønderEnergi til Montel.

Svært store nedbørsmengder

Blant annet ser nå langtidsvarslet for Blåsjø, Norges største kraftmagasin, slik ut:

Ifølge Montel vil dette føre til at den hydrologiske balansen vil forbedre seg fra minus 12,2 TWh til minus 5,1 TWh.

Nedbør fører både til at vannmagasinene (forhåpentligvis) fyller seg mer opp, samtidig som det kommer inn mer kraftproduksjon fra elvekraftverk.

Vindtjenesten Windy melder samtidig at det vil komme inn flere kraftige stormsentre inn mot Nordsjøen, som skaper mer vindkraft.

Gassprisene faller

En annen betydelig bidragsyter til lavere strømutsikter er at gassprisen mandag er ned over 9 prosent sammenlignet med før helgen.

Gassprisene er fortsatt på et ekstremt høyt nivå, men er i skrivende stund 171 euro per MWh, mens den så sent som i forrige uke var over 230 euro.

Gassprisene ser både ut til å falle på kort sikt, men også på levering i vinter.