Bjørg (17), Sytske (20) og Kristin Pas (23) har fått inn musikk nesten fra fødsel.

Helt siden treårsalderen har de tre søstrene fra Sørskogbygda i Elverum spilt fiolin.

Med musikalske foreldre, har de gjennom oppveksten alltid hatt musikk rundt seg og vært med på alt av øvelser.

Dermed var det aldri noe spørsmål om de skulle spille musikk, men heller et spørsmål om hvilket instrument de skulle spille.

To fiolinister, en hornist

Det endte med at eldste og yngste søster holdt seg til fiolin.

Sytske, som er den mellomste av de tre søstrene, gikk nemlig lei.

Valget av et nytt instrument var helt tilfeldig.

– Jeg hadde sagt til mamma at fiolin ikke var noe for meg, så hun ramset opp alle instrumentene de hadde på kulturskolen. Da var horn det første instrumentet jeg ikke visste hva var, men det passet meg bra, sier hornisten av de tre søstrene.

Sytske har ikke angret siden og stortrives fortsatt med valget. Hun er nettopp ferdig med første året på en bachelor i musikk og teater, med spesialisering for horn i Hamburg i Tyskland.

Mens Kristin studerer ved Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo, tar Bjørg videregående skole som privatist.

Sistnevnte deltar også på samme skole som sin storesøster i avdelingen for unge talenter en gang i uken sammen med deres yngre brødre.

– En lysende framtid foran seg

I år er åttende gang SpareBank 1 Østlandet deler ut talentstipend. Med en rekordpåmelding til årets stipender, ble over 100 unge talenter plukket ut innenfor kunst, kultur og idrett.

– Østerdalen fostrer mange talenter innenfor ulike idretter og kunstformer. Mottakerne av talentstipendet har alle en lysende framtid foran seg, og vi er stolte over å kunne bidra på veien videre, sier markedssjef i SpareBank 1, Tore Slettvold.

Kunststipendet, som elverumsjentene har fått på 50.000 kroner hver, deles ut til unge kunstnere og kulturutøvere. Søkerne kommer fra Innlandet, Oslo og Akershus.

Noe som kommer godt med for jentene. Ikke bare skal de betale for instrumenter og vedlikehold, de reiser også for undervisning. Både i Norge, men også utenlands.

– Vi blir alltid oppfordret til å søke på stipender av lærerne våre. Vi reiser en del utenlands for å ta kurs og få undervisning og innflytelse av forskjellige lærere og forskjellige skoler, sier Sytske.

– Det er også en god måte å få seg et navn på, men også å bli flinkere og mer allsidige musikere, fortsetter Bjørg.

– Kameraskrekken har forsvunnet

For jentene fra Sørskogbygda har undervisningen vært spesielt vanskelig.

Ikke bare fordi musikken ikke bærer så godt over video, men også fordi nettdekningen ikke strekker så godt til på bygda.

Bjørg sendte inn video da det ble vanskelig å snakke med lærere over den digitale plattformen zoom. Mens Kristin tok en annen løsning.

– Jeg endte opp med å ha undervisningen min på badet, for det eneste stedet som hadde stødig dekning, ler hun.

Underveis byttet de nett for å få bedre kvalitet på zoom-undervisningen. De er alle enige om at det har kommet en stor fordel ut av det:

– Kameraskrekken har absolutt forsvunnet, sier Bjørg og de to eldre søstrene ler i enighet.

Må låne strykeinstrumenter

Kristin og Bjørg forteller at de ikke eier egne instrumenter fordi strykeinstrumenter er det dyreste instrumentet.

Som en del av studiene sine får Kristin låne av Sparebankstiftelsen DNB, men må levere denne tilbake når hun er ferdig med sin mastergrad.

– For meg går mye av stipendene vi får inn i potten om å spare til mitt eget instrument, som jeg kan ha når jeg er ferdig med å studere, sier Kristin.

Siden Bjørg ikke studerer har hun ikke mulighet til å låne fra en skole. Men låner for øyeblikket en fiolin fra Anders Sveaas allmennyttige fond, en G.B. Guadagini fra 1773.

– Det å leve av musikken er noe vi selvfølgelig vil, men vi har litt forskjellige planer når vi blir eldre, sier lillesøster Bjørg.

Noe ideelt for storesøster Kristin ville vært delt frilans og delt fast jobb.

– Det å ha friheten til å gjøre det man selv ønsker, men samtidig den økonomiske stabiliteten med for eksempel en orkesterjobb, hadde vært optimalt, avslutter hun.