(Hamar Dagblad)

Det var i fjor at restauranten, i samarbeid med Hamar Sentrum-leder Anne Dobloug, ville prøve noe helt nytt: Å holde restauranten åpen på selveste julaften med arrangementet «Julekveld i Kirkebakken».

– Den gangen ble det ikke nok påmeldte. Vi er overbeviste om at det er et marked for dette, og håper at ideen har modnet litt hos befolkningen i regionen. For: Vi blir flere og flere som feirer julen alene eller to og to, og mange ønsker nok å ha et annet sted å gå på julaften enn å sitte hjemme, sier Dobloug

– Ideen trengs nok bare å modnes lite grann, for folk var veldig støttende men visste kanskje ikke helt hva det var vi skulle arrangere i fjor.

– Dette er en hyggelig kveld hvor du kan komme alene eller som par. Det kan være så enkelt at man ikke orker å lage julemåltidet hjemme og heller bil gå en tur ut.

Meldte seg igjen

Derfor blir det et andre forsøk. Kjøkkensjef Odd Kåre Brendemoen skal lage et tradisjonelt julemåltid, og man åpner opp restauranten for hyggelig samvær, god mat og godt drikke.

Solvår Magnor og Pia Maria Søberg-Nafstad meldte seg på i fjor, og ble skuffet da det ikke ble noe av julemiddagen på gjestgiveriet. Nå melder de seg på igjen, og håper flere følger deres eksempel slik at historiens første restaurantjulekveld i Hamar blir en realitet.

– Jeg oppfattet dette som et helt topp tilbud, for jeg er veldig mye alene, og har ikke noen nær familie i området. Juleperioden har jeg brukt på turer i inn- og utlandet, og jeg har jobbet og funnet på alt mulig. Det går greit helt til julekvelden kommer, og da faller jeg nok litt sammen, innrømmer Magnor.

For i Norge stenger restaurantene på julekvelden. Julemåltidet skal inntas hjemme eller borte hos noen.

– Jeg ser for meg et rolig arrangement hvor fokuset er på god mat og en god samtale i hyggelig samvær, sier 71-åringen fra Hamar.

Pia Maria Søberg-Nafstad har iført seg julegenser i oktober, for anledningen. 48-åringen har opplevd å feire julaften alene i mange år:

– Det pleier å bli litt tøft etter at Sølvguttene har sunget sine sanger på TV-en. Det er et veldig familiefokus. Også i reklamene som går hele tiden, for her hamres budskapet inn om at man skal feire julen sammen med andre.

Hun forsøkte seg et år på det tradisjonsrike julekveld-arrangementet på Gregers, men fant ut at det ikke var helt det hun så etter.

– Men en tur i restauranten på julekvelden kan være det som kan få meg til å bli litt gladere i julen, sier Pia Maria og smiler.

– Tenker idealistisk

Stortorvet Gjestgiver-eier Erik Jacobsen håper at de får nok påmeldte slik at man får i år endelig kan få gjennomført «Julekveld i Kirkebakken»-arrangementet.

– I Oslo bor femti prosent av innbyggerne alene. De som bor i par kan også kjenne på ensomhet på julaften i sitt samboerskap og ekteskap. Statistikken tilsier at bør vi kunne klare å fylle restauranten her på Hamar, sier Jacobsen og fortsetter:

– Det er vanskelig å få økonomi i et slikt arrangement, selv om vi dette ikke er en subsidiert kveld eller et hjelpetiltak. Dette er for oss business og vi trenger en 20–30 påmeldte for å sette i gang. Vi forsøker likevel å tenke litt idealistisk ved å tilby oss åpne restauranten på julaften.