(Hamar Dagblad)

I Teater Innlandet-satsingen «Utlendingen» blir fremmedfrykt til komedie. Også innvandrerungdom ler av stykket.

– En drøm å sette opp. Publikum kommer til å ha det veldig gøy, sier regissør Terje Strømdahl.

Testet reaksjonen

Han tar egentlig ingen sjanser i lovnaden, for vårsatsingen, «Utlendingen», er ikke bare basert på Larry Shues velskrevne komedie. Teateret har nemlig også testet stykket på to helt forskjellige grupper mennesker.

– Vi fikk besøk av en gruppe eldre og erfarne teatergjengere hvor vi fikk den reaksjonen vi forventet: Mye latter og mye lovord. Det som kanskje er mer spennende var testen på en gruppe på seks innvandrerungdommer. De var uerfarne teatergjengere og ankom teatret med en holdning om at dette kom til å bli kjedelig. I starten satt de litt urolig, men plutselig var de limt på, forteller Strømdahl.

Etter forestillingen viste ungdommene stor entusiasme overfor det de hadde fått se:

– Kanskje hadde det noe med at de selv er utlendinger og at de kjente seg igjen i prøvene som hovedpersonen Charlie Baker utsettes for?

Bakteppet er Charlie Baker, spilt av Tom Styve, som er en kjedelig type; en korrekturleser med sosial angst. Han er ikke bare lei av livet, han vil helst unngå mennesker, og later som om han ikke snakker eller forstår språket til gjester og ansatte på hotellet han kommer til.

Dermed er det er duket for en serie av forviklinger når folk lar Charlie oppføre seg merkelig fordi de tror han er en utlending.

– Så viser det seg at han er en «utlending» som kan snu fortvilelse til seier og endre menneskers liv. Han redder de fra katastrofen og får folk rundt seg til å vokse, røper Strømdahl.

Sunniva Du Mond Nordal spiller Elly Simms. Hun er ung skuespiller og nykommer når det kommer til komedie:

– Jeg har det så fint med denne gjengen og Terje er så fin å jobbe med. Også får jeg prøvd å spille ut humor sammen med et ensemble bestående av veldig flinke folk. Jeg gleder meg veldig til å komme på jobb hver dag, sier Nordal.

Slippe billig unna

Strømdahl spilte selv skandinaviapremièren av stykket for 20 år siden:

– Siden da har jeg hatt en drøm om å få sette opp stykket, som i mine øyne er en av de mest intelligente og fineste komedier som er skrevet.

– Ideen fikk forfatteren under en studietur til Japan. Der oppdaget han at han kunne gjøre mye rart og slippe billig unna fordi japanerne antok at «slik gjør de det vel der han kommer fra».

Strømdahl har med et sammensurium av karakterer, med et litt alvorlig bakteppe av fremmedfrykt, laget farsen nokså aktuell.

Men her er ingen utpreget moralisering. Først og fremst er han opptatt av at folk skal ha det moro når de oppsøker teateret denne gangen:

– Her er det dumt å få høre av naboen i etterkant at det var en morsom opplevelse. Man må møte opp og oppleve stykket selv. Jeg garanterer faktisk at du får en god og overgitt latter.

Stykket har premiere i Maihaugsalen i Lillehammer torsdag 23. januar, og settes opp på Hamar onsdag 29. til lørdag 1. februar før det vender tilbake til Hamar i midten av mars. Med stoppesteder som Tynset (6. og 7. februar), Brumunddal (16. februar), Elverum (18. og 19. februar), Kongsvinger (27. februar) og Gjøvik (5. og 6. mars).

Ellers skal det på rundreise på småsteder i hele Innlandet i en og en halv måned.