Østlendingen mener: En seier, men fortsatt grunn til å kjempe

BESTÅR: Regjeringen vil opprettholde alle rettssteder i Norge. Det betyr at tingretten i Elverum består.

BESTÅR: Regjeringen vil opprettholde alle rettssteder i Norge. Det betyr at tingretten i Elverum består.

DEL

LederRegjeringen vil opprettholde alle rettssteder i Norge, opplyste Justisdepartementet mandag. For Elverum, som lå an til å miste tingretten, er dette en beslutning som betyr mye. Domstolkommisjonen anbefalte å halvere antall rettssteder, noe som har møtt motbør flere steder. – Det er ikke akkurat et synkende skip vi driver her, sa bekymrede saksbehandlere i Sør-Østerdal tingrett til Østlendingen i høst. Tingretten i Elverum leverer i norgestoppen på saksbehandlingstid og service.

At tingretten får bestå, handler blant annet om at ti arbeidsplasser er sikret. Men det betyr også at et helt juridisk miljø i og rundt Elverum lever videre og ikke forvitrer. Arbeidsplasser er én ting, en annen er tilgang på tjenestene. Avstanden fra Elverum til Hamar er ikke lang, men hadde tingretten blitt flyttet dit, ville det definitivt fått noe å si for servicen til publikum.

Sjøl om rettstedene består, ønsker regjeringen fortsatt å slå sammen rettskretsene. For Elverums del ville en nedleggelse virke uforståelig fordi tingretten drives bra, men i denne sammenhengen må man også se saken i et større bilde. Ingen er tjent med at rettssikkerheten i Norge svekkes fordi tingretter trøbler med rekruttering, har for få saker eller sliter med at saker blir for kompliserte. Rettssikkerheten skal være like god over hele landet.

Konsekvensen av likevel å slå sammen rettskretsene vil trolig innebære at vegen til makta blir lenger. Foreløpig har det ikke fungert allverdens for politireformen. Finnes det virkelig ikke annet svar på å møte krav om «robusthet», som det så fint heter, enn å sentralisere? Det er bra at Elverum får beholde arbeidsplasser, men det er fortsatt grunn til å kjempe.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags