All kultur er dyrking

Av
DEL

Meninger
Elverum er fattig. Kommunens gjeldsbyrde er 120 prosent av driftsinntektene. Det er høyest i innlandet. Ingen penger på bok, mest i gjeld, minst i fonds, dårligst driftsresultat. Mange og vanskelige grep må tas for at vårt kjære Elverum skal komme på bena igjen. Men er det riktig å innskrenke innen kunst og kultur?

Hva er kultur? All kultur er dyrking - av jord og naturens vekst, av kunnskap og innsikt, av forståelse og erkjennelse. Veien frem til det beste i menneskesjelen. Kultur har reist mektige katedraler til fryd for øyet, og den har skapt glede i det minste hjem. Over et dikt, over et bilde, et håndverk, en visestubb eller en melodi. Små ting, som har gjort verden større. Og menneskers tilværelse rikere. Kunst og kultur opplyser og foredler, utvider menneskesynet.

Men hvordan vil det gå med kunsten og kulturen i vår digitale tid? Vi sitter ikke lenger hjemme og pusler med håndverk og musikk om kvelden eller leser bøker om menneskers historie. Vi trenger et dytt, vi trenger at noen åpner for oss, åpner for den allsidigheten begrepet kultur har å by på. Biblioteket er et stjerneeksempel - det har i den nå avgåtte biblioteksjefens tid blomstret i mange farger. Det ble et samlingspunkt for mange. Takket være et mylder av iderikdom og evne til å få folk av alle slag, i alle samfunnsklasser og alle aldre og folkeslag, til å oppsøke biblioteket. Få kjennskap til dets hyller, lære nytt og treffe andre mennesker. Det ble et sted der alle kunne finne inspirasjon og glede seg sammen.

Det ble travle dager for dem som jobber der. Men Monicas medarbeidere frydet seg og stod på. Nå er de skuffet. Det skal kuttes ned, og det blir umulig å holde de givende arrangementene i gang. Alt tyder på at dette flotte initiativ og fruktbare arbeid ble drømmen som brast.

Kulturer har kommet og gått, men la oss kjempe for den vi har og som gir innhold i hverdagen, i bygd og grend. Det betyr så uendelig mye og koster så lite i forhold til kjempemessig veiutbygging og andre digre byggeprosjekter. Hva er en årslønn til en bibliotekar eller en annen kulturarbeider opp mot million- og milliardbeløp? Og vil vi ikke få igjen i mangfold? I en tid der alt later til å dreie seg om økonomi og lønnsomhet trenger vi humane verdier.

Kultur inkluderer alle, og opplyste, veltilpassede borgere er et stort pluss. Kultur lærer oss å leve sammen, dyrke de gode ting. Det skulle vel være verd noen ekstra kroner?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags