Elverum må våge å ta næringsdebatten

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserbrev
Første bud for å løse et problem, er å ta inn over seg at problemet finnes. Etter at fylkesråd Thomas Breen i Østlendingen pekte på Elverums manglende næringslivssatsing burde debatten gått på hvordan vi skal bygge framtidas Elverum med flere arbeidsplasser og nye innbyggere.

I Østlendingen 25/2 påpeker komitemedlem Bjørn Jarle Røberg-Larsen (Ap) i vekst- og utviklingskomiteen at det mangler ressurser for å få gjennomført viktige utredninger og ferdigstille planer i Elverum. Dette har medført avlysninger av møter i komiteen som skal jobbe med vekst og utvikling, og hemmer utviklingen i Elverum.

Breen og Røberg-Larsen gir beskrivelser som er lett å kjenne seg igjen i. Dette bør bekymre Elverums politiske ledelse – og føre til handling. Men det motsatte skjer. Fungerende ordfører Arnfinn Uthus (Sp) og komiteleder Ernst Tore Bekken (Team Elverum) later som om problemene ikke finnes. I stedet hevder de at Røberg-Larsen «svartmaler» situasjonen og bare er ute etter billige valgkamppoeng.

Fungerende ordfører Arnfinn Uthus (Sp) og komiteleder Ernst Tore Bekken (Team Elverum) later som om problemene ikke finnes

Vel, politisk ledelse i Elverum må gjerne få mene at situasjonen ikke er slik Breen, Røberg-Larsen og flere andre har påpekt den siste tiden. Realitetene viser derimot et annet bilde.

For det første: Det er nedgang i private arbeidsplasser i Elverum de siste årene, mens det er økning i Hamar, Kongsvinger og Tynset. Høyresidas oppskrift om å la markedet ordne opp selv, virker dårlig i Elverum. Mens aktiv og systematisk jobbskapingspolitikk virker bra i Hamar, Kongsvinger og Tynset.

For det andre: Høyresida har kuttet kommunens evne til å utrede og planlegge for vekst og utvikling. Det stemmer ikke når Uthus og Bekken forsøker å skape et bilde av at det har vært enighet om omtrent alt vi har gjort i Elverum de siste årene. Mange store prosjekter, som Helsehuset og Ydalir, har vi stått sammen om. Men høyresida må selv stå for sine kutt - det er deres budsjett Elverum styres etter i 2019. Arbeiderpartiets budsjettforslag ble nedstemt.

Dagens situasjon er skapt nettopp i det siste budsjettvedtaket. For Høyre, Senterpartiet, Team Elverum, Frp og Venstre i Elverum valgte å kutte 1 million kroner årlig i budsjettet til teknisk drift og forvaltning. Dette reduserer kommunens mulighet for å jobbe med vekst og utvikling.

Det holder ikke at høyresiden SIER vi skal være en «Ja-kommune», når de samtidig fatter vedtak som fratar kommunen evnen til å håndtere saker om vekst og utvikling

Rådmannen innrømmer overfor Østlendingen at dette vil påvirke sektoren arbeid med blant annet utredninger - akkurat slik vi i Arbeiderpartiet advarte mot i budsjettdebatten i desember. Vi ville beholde denne millionen i budsjettet, men ble nedstemt av høyresiden. Uthus og Bekken vedgår at det nå ikke lenger er kapasitet til de utredninger Elverum trenger, men den dårlige kapasiteten har altså høyresiden selv skapt ved sitt budsjettvedtak.

Og til slutt: Det holder ikke at høyresiden SIER vi skal være en «Ja-kommune», når de samtidig fatter vedtak som fratar kommunen evnen til å håndtere saker om vekst og utvikling. Arbeiderpartiet har påpekt i lang tid at vi må få fortgang i planarbeidet, og få på plass strategiene. Når svaret til høyrepartiene er å kutte i utrednings- og planbudsjettene, blir det ikke mye «Ja-kommune» igjen. I stedet stagnerer Elverum og går glipp av viktig vekst og utvikling.

Dette er ikke svartmaling. Dette er virkeligheten. Men en ting har Uthus og Bekken rett i: For Arbeiderpartiet vil valgkampen dreie seg om å skape vekst, utvikling og nye arbeidsplasser i Elverum. Der har de borgerlige sviktet i 8 år. Ved valget i høst er det på tide å avslutte somlingen, og begynne å bygge Elverum igjen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags