Varsellampene burde ha blinket

Av
DEL

Meninger
Elverum kommune har kjørt seg ned i ei økonomisk hengemyr det vil ta lang tid å komme seg ut av. Som kommunestyrerepresentant for MDG i forrige periode og fem stemmer unna å bli varaordfører i Elverum valgnatta 2015, ser jeg arrogansen i å si «Hva var det jeg sa?». Men det er vanskelig å si det annerledes: Så jeg sier det lell: «Hva var det jeg sa?». La oss se litt på nyere politisk lokalhistorie:

Høsten 2017 var planene for nye bydel Ydalir i gang: Det ble bygget infrastruktur og kommunestyret diskuterte byggestart for nye Ydalir skole og barnehage. Et miljøvennlig «ZEN-prosjekt» (Zero Emission Neighbourhood). Men de siste to årene burde varsellampene ha blinket rødt for flere enn meg. Innbyggerveksten hadde falt dramatisk, fra over 1 % årlig vekst til om lag en kvart prosent i året i 2016 og 2017. Entusiasmen hadde lenge vært stor, og med all respekt opplevde jeg at entusiasmen etter hvert ble iblandet fornektning. Alle ville ha skole, og argumentene ble derfor møtt med skuldertrekk og trassig optimisme: «Med skolen kommer veksten! Nå må vi ha trua!». Men så er det en gang slik at der optimismen rår, taper ofte realismen kampen. Og med realismen tapte kommunens økonomi. Undertegnede fremmet derfor et eget budsjettforslag i 2017 for Miljøpartiet De Grønne. Hovedforskjellen fra alle andre konstellasjoners forslag var at Ydalir skole og barnehage skulle utsettes med ett år - og hele prosjektet risikovurderes. Finanskostnadene fra prosjektet ville ikke bli til å bære hvis veksten fortsatt uteble. Og vi kjenner historien: den uteble.

Østlendingen spurte i en sak 14. desember 2017: «tror du at du kommer til å få gjennomslag for utsettelsesforslaget ditt?»

«Nei, jeg tror kommunestyret har bestemt seg. Det er synd. Jeg vet jeg blir upopulær, men noen må våge å snakke om elefanten i rommet. Ydalir er risikofullt.»

Min sterkeste medfølelse går til Elverums innbyggere som nå rammes av kuttene

Gammelordfører Erik Hanstad stilte seg uforstående til forslaget i Østlendingen, og påpekte ironien i at Miljøpartiet De Grønne kunne være mot et slikt miljøprosjekt. Men det ironiske ved saken var egentlig at pengepartiet Høyre ikke så viktigheten av økonomisk edruelighet.

Min sterkeste medfølelse går til Elverums innbyggere som nå rammes av kuttene. Kommunepolitikernes største ansvar er å holde styr på økonomi, sosial bærekraft og miljøet, i den rekkefølgen.

Kommunestyret glemte pengene i 2017 og samtidig fjellvettregel nummer åtte: «vend i tide - det er ingen skam å snu». Det måtte det nødvendigvis bli problemer av.

Som nyvalgt varaordfører i Ås kommune tar jeg med meg viktige erfaringer fra kommunestyreperioden i Elverum. Blant lærdommen skiller følgende seg ut: Ønsket om å drive populær politikk må aldri overskygge evnen til å drive ansvarlig politikk. Økonomisk, sosial og økologisk bærekraft må bygges lag på lag. Uten en sunn kommuneøkonomi klarer vi vanskelig løse sosiale utfordringer, og i siste instans miljøutfordringene. Første bud for en lokalpolitiker er derfor å bruke kommunens penger like strategisk og forsiktig som om de var sine egne. Og den enkleste måten å unngå økonomisk hengemyr er i politikken som ved orienteringsløp: hvis du ser ei myr på kartet - gå utenom!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags