For dyrt å velge miljøet

KOSTBART: En busstur fra Elverum til Trysil og tilbake kan komme opp i 1.800 kroner for en firebarnsfamilie. Da er det ikke rart mange velger bilen.

KOSTBART: En busstur fra Elverum til Trysil og tilbake kan komme opp i 1.800 kroner for en firebarnsfamilie. Da er det ikke rart mange velger bilen. Foto:

DEL

LederDet koster skjorta å reise til Trysilfjellet for å stå på ski. Skal en familie på fire reise med ekspressbussen, vil det koste 1.800 kroner tur-retur. Å velge offentlig buss er vesentlig rimeligere, men har man ikke skipass, kommer også dette opp i flere hundre kroner. Før helga presenterte Miljødirektoratet rapporten «Klimakur 2030». Rapporten viser til tiltak som kan kutte Norges ikke-kvotepliktige utslipp med 50 prosent innen 2030, samt vurdere mulige politiske virkemidler for å få på plass tiltakene.

Det er ingen tiltak som vil gi større effekt enn å kutte i utslippene fra vegtransport. Det er potensial for å kutte 11,8 millioner tonn CO₂-ekvivalenter på dette området. Det nest største næringen er sjøfart, fiske og havbruk med 7,5 millioner tonn. Det er mange måter å nå målet på. Elektrifisering av kjøretøy kan gi en betydelig utslippsreduksjon. Tilgang til ladepunkt og kunnskap om elbiler er barrierer som må brytes ned.

Det pekes også på at dagens bensin- og dieselbiler vil være i bruk i lang tid framover. Særlig gjelder det distriktene. Men utslippene kan begrenses ved gjennomføring av nullvekstmålet, som vil si at økningen i persontrafikken skal tas ved sykkel, gange eller kollektiv. Det siste punktet er også aktuelt utenfor byene. Trysilekspressen drives kommersielt uten offentlig tilskudd. Derfor må det være lønnsomhet.

Det er her politikerne kommer inn i bildet. Bussreisene til Trysil er bare et godt eksempel på at mange fortsatt velger bilen foran kollektive alternativer. Når man vet man vil spare flere hundre kroner, og ikke minst ha større frihet når det gjelder egen tid, så velger man bilen. Hedmark Trafikk, nå Innlandstrafikk, har kjørt tikronerskampanjer på sommertid blant annet. Det er et steg i riktig retning. Tiltakene ligger der. Bruk dem.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags