(Hamar Dagblad)

Eldreomsorg og idrett er kjente valgkampsaker, men de langsiktige problemene som strekker seg utover neste fireårsperiode er det ingen som snakker om.

Det handler om kommunens framtidige inntekter og hvor vi er på vei. Det skjer nemlig noe i Hamar-politikken og i toppetasjen på rådhuset som burde skremme oss alle.

Etter å ha pusset opp bygatene og byens torg og rustet opp bygningene og anleggene som huser kulturen og idretten, befinner vi oss som kommune overraskende nok på defensiven. Vi er nå på disse områdene skodd som en by på 100.000 innbyggere. For hensikten med denne milliardutbyggingen var jo å gjøre byen og kommunen vår attraktiv for nye tilflyttere, og skape vekst.

Men nå skal kommunen spare og kuttene ser ut til å ramme barnehagene og skolene i størst grad. Var det ikke nå vi burde ha bygget ut kapasiteten på barnehager og skoler for å ta imot veksten i befolkningen, en vekst som vi hele veien har blitt forespeilet?

Den veksten som kommer ser snarere ut til å skape våkenetter for kommuneadministrasjonen, ordføreren og kommunepolitikerne.

I sentrum har det blitt bygget flotte leilighetsblokker. De har tiltrukket seg pensjonister som etter et langt yrkesliv selger boligene sine i Ringsaker, Løten og Stange med god fortjeneste og som flytter inn til Hamar for å nyte de siste årene av livet i byen; flotte mennesker som i sin fulle rett benytter kapitalen til å komme seg til byen. For de tre nabokommunene er effekten av denne utflyttingen at store utgifter løftes over på Hamar kommune. Hamar sitter igjen med en befolkning hvor snittalderen øker.

For den unge familien som drømmer om et liv i Hamar er mulighetene i et svært stramt boligmarked mildt sagt begrensede. Å få en tomt å bygge på er omtrent like realistisk som at tippinga i byen ringer med beskjed om hovedgevinsten. Og hvor skal byen vokse? Furuberget og Klukhagan er for pene områder. De skal vi gå rundt i, og det blir støy når noen – senest Boligpartner – lanserer planer om å spise av disse områdene. Og de vakre jordene rundt byen får vi ikke røre. De færreste vil bo oppe ved Gåsbu-bommen. Det er for langt unna byen, og da kan man like gjerne bo i Brumunddal.

Så Hamar klarer nok maks å huse 30.000 innbyggere. Det er ingen plan for hvordan vi skal bli 50.000 i Hamar. Håpet er at Hamar får spise seg stor ved hjelp av kommunesammenslåing. Men den prosessen går ikke akkurat i rakettfart.

De unge skattebetalerne får kjøpe bolig eller tomt i nabokommunene og bidra til løfte fram veksten der. Hamar har noen arbeidsplasser de kan pendle inn til. Fram til de blir pensjonister.