God tannhelse til alle!

Av
DEL

MeningerDet å kunne møte et annet menneske på din veg med et oppriktig smil, det er så viktig det! Både for mottakeren av smilet, men også for den som bød på seg selv. Å smile kan lyse opp ens eget humør, såvel som andres ute i det offentlige rom. Slik har man i alle tider vist at vi mennesker har vennlige hensikter overfor hverandre og at vi kommer i fred.

I møte med mennesker en ser kikker bort, ser ned i bakken, passer på å lukke munnen mest mulig, så er det tydelig at personene føler seg utilpass. De forsøker å åpne munnen så lite de kan for å skjule sine skamfulle tenner. De gjemmer gjerne munnen bak hånda eller ser en annen vei når de snakker.

I møte med andre kan denne gruppen mennesker bli feilaktig tatt for å være sure, lite imøtekommende, alvorlige og negative. Dette fordi de skjemmes over eget utseende og tannsett.

På grunn av de store kostnadene ved tannlegebesøk , dette har også blitt pekt på i undersøkelser, er det en stor gruppe mennesker som går rundt med tannpine, plomber som har falt ut, knekte tenner osv. De mange med vedvarende lav inntekt bruker ikke penger på tenner før det har gått for lang tid. Kostnadene blir også deretter.

Mange tenker sikkert at det bare er å gå på NAV. Og slik burde det ha vært. Men, mange av de som forsøker å få hjelp merker at NAV helst ser at de trekker tanna i stede for å reparere med boring og hvit fylling. Andre igjen med mer omfattende skader og vondter får tilbud om plastprotese.

Nå kan en se på smilet og tennene til folk hvor på den sosiale rangstigen en befinner seg

Mange gruer seg lenge i forkant, før de manner seg opp og går til tannlegen. Og her er det ikke bare tannlegeskrekken som er med i bildet, men også det faktum at man egentlig ikke våger å åpne munnen. Følelsene rundt det begredelige synet tannlegen kommer til å bevitne er for mange ikke til å takle. Og så når du sitter i tannlegestolen og helst skulle ønske du bare kunne forsvinne i et stort hull, så må du i tillegg si ; «eh.. du tannlege, eh hmmm, BARE ta det som gjør mest vondt a». Fordi du IKKE har råda til å gå inn døra der en gang. Igjen den følelsen av ydmykhet fordi den lærde helt klart ser alt som burde ha vært lagt ned av arbeidstimer i munnen din.

Det som gjør meg så ekstra trist er at nå kan en se på smilet og tennene til folk hvor på den sosiale rangstigen en befinner seg.

Nybleka, kritthvite tenner pent plassert etter hverandre, med helt perfekt bitt, null hull og verdens sundeste tannkjøtt, kanskje til og med en perle til pynt på tennene er ikke for de mange. Slik ekstravagansa er det ikke alle som benytter seg av, men det er et bevis på at de med penger kan ordne seg helt nye flotte tenner av porselen og gull. Såkalte kroner eller broer og fester de permanent i munnen. Bittet blir da stort sett det samme og tennene både ser og høres naturtro ut. Ikke minst sitter de fast, de trenger ikke og legges i et glass vann som våre besteforeldre gjorde. Mens de som lever på fattigdomsgrensa eller under følger i våres forfedres fotspor. Hvor ålreit er det for unge under 30år? Også i dagens samfunn?

Det er ikke greit å leve med en slik urettferdighet . Skal vi la Norge bli et enda større forskjellsland? NEI det blir ikke vi i SV med på. Vi i SV har programfestet at vi vil ha tannhelse innunder frikortordningen, slik andre helseutgifter gjør og demed dekkes av folketrygden. Slik får alle mennesker lik rett til god tannhelse. Tannhelse er en viktig del av vår samlede helse. Og SV vil ikke at helse skal bestemmes ut fra sosial status. Alle skal tørre å smile!

Vi i SV sier om tenner at det er en viktig del av vår helhetlige helse. Vi vil bygge ut den offentlige tannhelsetjenesten slik at flere voksne kan få behandling i offentlig regi. Tannhelse skal være en del av folketrygden med SV ved roret. SV faser inn en refusjon av alle tannlegeutgifter over 2500kr ettet statlige takster. SV vil også styrke tilsynet for å unngå overbehandling hos tannlegene. Pluss at vi utvider gratis tannhelse til fylte 20 år.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags