Det skal gå av stabelen et fakkeltog på Elverum, et fakkeltog til minne om ulvetatte hunder og en markering mot rovdyrforliket slik det er i dag. Det er jegere som har mistet bikkja si på jakt som skal tenne falker i en markering som samtidig skal vise deres innstilling til å ha ulv i jaktområdet sitt.

Før du går i taket over hvor iskald jeg er som skriver dette, skal du vite en ting: Jeg er dyreelsker og uten forbehold – det vil si at jeg ikke siler ut hvilket dyr jeg skal bry meg om. Jeg syns det er forferdelig trist med de hundene som blir tatt av ulver, jeg syns det er forferdelig trist med de ulvene som blir tjuvskutt under dekke av nødvergeparagrafen – noe som er totalt forkastelig siden ingen med vettet i behold slipper bikkja si løs på jakt i en ulvesone om de ikke har en skjult agenda og et iskaldt forhold til hunden sin. Jeg syns også det er forferdelig trist med rovdyr i bur for pelsens skyld, trafikkdøde elger og løveoppdrett fordi noen tror de får større baller av å dra til Afrika og skyte et nydelig dyr. Bare for å nevne noe av tristheten.

For en tid siden var det en hund som ble skutt av en sinna sauebonde. Hunden hadde ikke vært i bånd men gikk løs og ifølge sauebonden som skjøt, rant bikkja etter sauene hans. Det var mange som tente lys og møtte fram og sørget over hunden på en markering, men på diverse grupper på Facebook (rovdyrhatende grupper) ble denne reaksjonen ledd av og latterliggjort. Nå skal det derimot gås i fakkeltog for noen andre hunder som er drepte… og jeg ser dobbeltmoralen lyse med neonbokstaver i nattemørket!

Ville du sluppet bikkja di på E6 i rushtia? Ikke? Ville du ha sluppet bikkja ut på riksvei 3 gjennom Østerdalen midt på natta da, hovedåren for mange i tungtransporten? Ikke? Hvorfor ikke? Fordi du vet at den kan bli truffet av en bil og dø? Vel – like innlysende burde det faktisk være for de jegerne som uten skrupler slipper bikkja si løs i ulvesone også, fordi de hardnakka står på sin «rett» til å jakte med løs hund.

Ja, det er trist at et familiemedlem og en jaktkompis blir tatt av dage, uansett hvordan det skjer. Jeg har full forståelse for at det er forjævlig å finne hunden død etter et angrep fra rovdyr – uansett hvilket rovdyr. Men å arrangere fakkeltog for ulvetatte hunder blir så dobbeltmoralsk at det smaker kvalme. WWF skriver på sine nettsider: «Ifølge Norsk institutt for naturforskning (NINA) ble 35 hunder drept av ulv mellom 1995 og 2001, noe som utgjør omtrent fem hunder hvert år i denne perioden. Ifølge Rovbase ble i 2014 seks jakthunder registrert som drept av ulv.» Det er faktisk like forjævlig å finne bikkja si død etter at den ble påkjørt, men man kan ikke skyte bilen som var den skyldige. Hvor mange hunder har dødd brått uten at ulven var involvert? Hvor er alle fakkeltogene?

Det virker ikke som at det er like opprørende at hunder blir drept i trafikken, av elgspark, av vådeskudd, fallulykker eller andre shit-happens-ulykker på jakt, blir påkjørt av toget eller forsvinner uten at årsaken noensinne blir oppdaget. Det er ingen grunn til å gå i fakkeltog over alle de hundene, så hva skal man da trekke som konklusjon når det nå arrangeres fakkeltog for ulvetatte hunder? Hvordan kan man se på dette på noen annen måte, enn at dette er nok en agenda for å bli kvitt ulven? Hvis ikke, forventer jeg faktisk et fakkeltog eller flere i nærmeste framtid, for de trafikkdrepte hundene, de hundene som er sparket i hjel av elg og de hundene som rett og slett har dødd på grunn av vanskjøtsel fra eieren… men man får jo ikke ytret sitt hat mot ulven på den måten.

Jegere – dere påstår at dere er naturmennesker… er det ikke på tide å bevise det ved å innrette seg etter naturen istedenfor å tvinge den inn i deres eget egoistiske forgodtbefinnende? Hvis dere mener at det er en menneskerett å utsette bikkja si for fare når dere vet at dere slipper den i et område med ulv, så har dere verken rett til å eie hund eller våpen. Da kan dere like greit slippe bikkja ut i rushtrafikken – vi sparer i alle fall ozonlaget for utslippet fra faklene deres da.