(Hamar Dagblad)

Jeg satt på nettdesken til Østlendingen i Elverum den 7. september 2012 da nyheten sprakk og vedtaket var klart om å legge Ikea til Ringsaker.

Det var en stor nyhet. Interessen var enorm og nettallene gikk i taket. Det var noe uvirkelig ved at den svenske møbelgiganten ønsket å etablere seg i området. Det føltes litt som om HamKam skulle ha signert Messi eller Ronaldo.

Ingen av Innlandskommunene er isolert sett store nok til å fylle et slik varehus, men samlet så Ikea potensialet og med E6 som en hovedpulsåre gjennom fylkene så var stedet mer enn godt nok egnet. Vegen er landets største og beste utstillingsvindu. I disse to fylkene står den fortsatt forholdsvis ubenyttet til dette formålet.
Det er det slutt på nå.

På nettdesken i 2012 eller i dag så tror jeg hverken jeg eller andre helt kan se for seg hva dette vil bety for området – både med positivt og negativt fortegn. Hvordan vil sentrum i Hamar og Brumunddal påvirkes av etableringen? Hvilke andre bedrifter vil poppe opp i området rundt?

Nå – 924 dager etter vedtaket – står altså et topp moderne varehus på svimlende 28.000 kvadratmeter klart. Ingen Ikea-varehus har blitt reist raskere ifølge Ikea selv og dette står ikke tilbake for noen av de vi kjenner fra enten Furuset, Slependen eller Trondheim.

Det er åpenbart at møbelgiganten har tatt Innlandet på alvor. Blant annet er en stor befolkningsundersøkelse lagt til grunn for hvordan varehuset er innredet og utformet.

Allerede i 1943 stiftet en 17 år gammel Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd IKEA, som er forkortelse for navnet hans, gården og tettstedet han vokste opp på.

Fra salg av penner, klokker, rammer og nylonstrømper i 1943, til eget møbeldesign i 1955 og fram til i dag der Kamprad kan titte på globusen og sette en blågul nål 315 steder i 27 land.

Ikea omsatte for 28,5 milliarder euro i 2013, har 9.500 varer i sortimentet, 135.000 medarbeidere og 684 millioner besøk på sine varehus.

Innlandet har fått en møbelbutikk som i alle fall kan å drive butikk.

Vi har alle et elsk/hat forhold til Ikea og vi kommer til å både elske og hate det enda litt mer når vi nå får den blå kolossen som nabo.
Og jeg er redd for at det ikke går mange dagene før den første flatpakken er i hus.