Ulvesaken i Elverum er noe helt utrolig for trauste hedmarkinger. Dommer i saken, Nils Dalseide og hans to meddommere har en vanskelig sak. Økokrim med Tarjei Istad i spissen måtte ta i bruk mafiaparagrafen for å ta disse jegere fra Hedmark.

Telefonavlytting og sms er det Økokrim har, ikke noen håndfaste bevis. Aktor Istad gikk hardt ut mot de seks jegere og sa at de var systematisk ute for å jakte ulv og at de organiserte slik jakt. Han sa også at ulvens verste fiende er hare- og revejegere.

Han beskylder flere 1.000 jegere for ulovlig jakt, slikt kan da ikke gå an i en rettssak uten at det får konsekvenser for aktor.

På spørsmål fra dommer sa alle seks seg ikke skyldig etter tiltalen. En sa seg skyldig i brudd på våpenloven.

De tre sakkyndige som aktor hadde innkalt levde i en boble innenfor ulvesona der de fortalte at her hadde det blitt borte flere alfadyr ved ulovlig jakt, uten at de hadde noe som helst slags bevis. Wabakken kunne fortelle at det var ca. 27 ulver i Norge, rovdata sier ca. 70. Alle seks tiltalte sa fra vitneboksen at de ikke hadde jaktet ulv den aktuelle dagen og at de aldri hadde jaktet ulovlig på ulv eller andre dyr.

De svarte greit for seg, men de husket ikke alt fra samtaler og sms. Da spesialetterforsker fra Økokrim var i vitneboksen husket han ikke alt selv om han er opplært til å huske.

I prosedyren gjentok aktor alt fra åpningsinnlegget, men de kunne fortelle at en rev veide fra 3–5 kg, latter i salen. Aktoratet kan ikke noe som helst om hva som skjer i norsk natur utenom at de vet at det er rovdyr der.

Jeg skulle gjerne hatt dem i et jegerprøvekurs, det trenger de alle sammen.

Det er ikke noe jaktlag som sender en mann ut i felten uten våpen for å spore etter ulv. Det har vi lært oss da det er lisensjakt på ulv, flere som sporer sammen.

Forsvarerne tok for seg hver sin klient og de hadde også mye felles som en forsvarer tok, slik at det ikke skulle bli for mye gjentakelser.

Forsvarerne gjorde ett godt inntrykk. Selv om de heller ikke var jegere, hadde de virkelig satt seg inn i dette med rovdyr i naturen. Alle forsvarere ville ha sine klienter frikjent etter tiltalen, en tar ansvar for ulovlig våpen.

Det er ikke greit for en stø hedmarking å bli slått i hodet med mafiaparagrafen og kastet på glattcelle, jeg føler med dere gutter.

Lykke til.