Blyammunisjon

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerI Østlendingen fredag 10. mai med overskriften  “Jegere forgifter økosystemet”,  har et knippe  professorer og forskere med Jon Martin Arnemo i spissen,  ei helside med skremselspeopadanda mot jegerstanden.Først noen påstander de kommer med som ikke har noen rot i virkeligheten.

 “Dersom vi forutsetter ett treff per felt dyr, er gjennomsnittlig blytap på 2,8 gr. per kule, og en tilsvarende andel utvomming i naturen for disse artene, tilsvarer denne blymengden ca. 17000 dødelige doser for ørn.” 

Jeg har aldri hørt at ørn eller andre rovdyr har dødd fordi de har spist innvollene etter skutte dyr. 

 “Mennesket er en del av det økosystemet som jegerne forgifter med sin blyammunisjon. Folk som spiser kjøtt fra vilt skutt med blyholdig ammunisjon får i seg blyhagl eller blyfragmenter. Blyhagl kan sette seg i blindtarmen, og det er dokumentert at et eller to blyhagl i blindtarmen er nok til å gi helseskadelige blyverdier i blodet.”

På grunn av at jeg har drevet med oppdrett av grå elghund har jeg fartet mye i skogen etter jakta for å trene hunder, for det meste i områder hvor det har vært mye etterlatenskaper av innvoller  og annet etter elgjakta, men det meste av dette  har som regel blitt pyntet bort av rev, korp og andre kråkefugler, men jeg har aldri funnet noen av disse artene døde på grunn av at de har spist av dette.

Hvis vilt skutt med blyammunisjon hadde vært så helseskadelig som disse herrene forfekter  burde jeg vært død for lenge siden. Jeg er født i 1924  og er nærmest oppflasket på viltkjøtt skutt med blyammunisjon. Min bestefar og far var begge både småvilt- og storviltjegere, og selv har jeg vært  jeger med blyammunisjon i  ca. 75 år. Både på småvilt og storvilt. Til å begynne med som småviltjeger, i hovedsak på  hare,  og fra og med  1952  til og med  2015   som elgjeger, og alt viltet jeg har skutt er med blyammunisjon.  Og jeg tror neppe det er  mange i Norge som har spyttet mer blyhagl enn det jeg har gjort. 

Så jeg vil anbefale folk å spise mest mulig viltkjøtt og annet kjøtt som blir produsert på den mest varierte plantefloraen som bare finnes i våre utmarker, uansett hva de er avlivet med

Jeg har gjennom årene kjent mange jegere som er blitt riktig gamle,  til tross for mye inntak av viltkjøtt.  Selv om bly kan være en miljøgift i for store mengder, er det blyet som blir igjen i naturen i forbindelse med jakta, bare mikroskopisk i den store sammenhengen. 

Så jeg vil anbefale folk å spise mest mulig viltkjøtt og annet kjøtt som blir produsert på den mest varierte plantefloraen som bare finnes i våre utmarker, uansett hva de er avlivet med, så får disse forskerne og proffesorene heller spise kjøtt oppforet på importert soya, antibiotika og veksthormoner. Eller hvis de er vegetarianere,  spise vegetarprodukter  som blir sprøytet med forskjellige kjemikalier flere ganger i vekstsesongen.

Svenskene var vel de første  som innførte  blyammunisjonforbud i Skandinavia, men har senere gått tilbake på det,  etter at det  ble meldt om mer  skadeskyting med den blyfrie ammunisjonen. Det samme har de vel også kommet fram til her i landet, og derfor opphevet forbudet. Det viktigste er nå tross alt å bruke en ammunisjon som påfører viltet man skyter minst mulige plager.

Jeg har aldri tidligere sett noen håndfaste bevis for at kjøtt av vilt skutt med blyammunisjon er helsefarlig,  så det disse 6  kloke hodene forfekter vil jeg karakterisere som rein skremselspropaganda,  og har ikke noe med virkeligheten å gjøre. Kan de påvise at gjennomsnittsalderen på de som spiser mye viltkjøtt skutt med blyammunisjon er lavere enn hos andre?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags