Seremonirom ved gravferd

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevI sin åpningstale på Human-Etisk Forbunds landskonferanse 20.-21. oktober presenterte generalsekretær Trond Enger resultatene fra en ny spørreundersøkelse om hvordan nordmenn identifiserer seg livssynsmessig. Spørreundersøkelsen tyder på at et flertall i Norge oppfatter seg som ikke-religiøse. 26 prosent svarer samlet sett at de oppfatter seg som religiøs eller troende, mens 55 prosent svarer at de oppfatter seg som ikke-religiøs eller ikke-troende. 13 prosent svarer at de er usikre, mens seks prosent ikke ønsker å svare. Blant medlemmer av Den norske kirke svarer 46 prosent av medlemmene i Den norske kirke at de er ikke-religiøse eller ikke-troende. Spørreundersøkelsen ble gjennomført av Respons analyse for Human-Etisk Forbund i mai 2018. Undersøkelsen hadde 1001 deltakere.

Dette er et bilde som har utviklet seg over tid – også i Elverum. Vi ser at medlemstallet i Den norske kirke sank til under 80 prosent ved årsskiftet. Vi ser også at andelen som IKKE er medlem hverken i Den norske kirke eller i noe annet tros- og livssynssamfunn øker – til 12,9 prosent. Det vil si at hver åttende elverumsing står utenfor.

Vi mener at et framtidsretta og inkluderende alternativ må være et anlegg som kan løse noen av utfordringene rundt gravferdssermoni for alle

Når kommunen bygger er det viktig å se framover. Elverum Kapell er fredet som kulturminner, og bruken styres av Den norske kirke. Er det da god langsiktig planlegging å fornye dette bygget for å kunne huse aktivitet som ikke må drives i kirkerommet? Vi hører om korøving og konfirmantundervisning, og båre- og visningsrom ved begravelser.

Vi mener at et framtidsretta og inkluderende alternativ må være et anlegg som kan løse noen av utfordringene rundt gravferdssermoni for alle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags