Skolegudstjeneste for alle?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerOle Kristian Bonden kaller inn til skolegudstjeneste i troen på at gudstjeneste er en naturlig aktivitet i juletiden. Ingen protesterer på at det er en tradisjon for mange, men stadig flere stiller seg kritiske til at det skal være en allmenn aktivitet i skoletiden.

Stortinget vedtok «å be regjeringen sørge for at det utarbeides en nasjonal veileder for skolene om hvordan det best kan legges til rette for at elevene skal kunne delta på skolegudstjeneste i forbindelse med julehøytiden. Elever som ønsker fritak, skal ha rett på et pedagogisk alternativ i skolens regi.» Utdanningsdirektoratet har nå publisert veilederen som skal «belyse rammer og problemstillinger knyttet til å la elevene delta på gudstjenester. Det er skoleeier som avgjør deltakelse på skolegudstjenester.»

Det må arrangeres reelt likeverdige alternativ for de som ikke vil delta på gudstjenestene

Vi mener veilederen inneholder tre tydelige forutsetninger som må være oppfylt for at skolene skal kunne tilby skolegudstjenester: For det første MÅ det arrangeres reelt likeverdige alternativ for de som ikke vil delta på gudstjenestene. Dette tilbudet skal også være et pedagogisk opplegg der elevene lærer om kultur og tradisjoner i Norge.

Det er opp til den enkelte skole å holde oversikt over hvilket tilbud den enkelte elev skal delta på. Dette vil vel løses best med påmelding? For det andre SKAL det alternative opplegg være godt planlagt, og det skal informeres godt og i god tid om tilbudene. Og for det tredje bør ikke skolegudstjenesten holdes som semesteravslutning fordi avslutningen skal være et inkluderende fellesarrangement. Vi håper at elevene skal oppleve at de opprinnelige tankene om fred og samhold står i sentrum.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags