Østlendingen mener: Riktig av regjeringen å droppe kraftforslag

Vannkraft: Norge er en av verdens største eksportører av vannkraft.Foto: NTB scanpix

Vannkraft: Norge er en av verdens største eksportører av vannkraft.Foto: NTB scanpix

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tirsdag besluttet regjeringen å droppe forslaget fra et ekspertutvalg som har vurdert skattleggingen av vannkraftverkene i Norge. Forslaget har vært svært omstridt, der over 200 kommuner risikerte å miste litt over 3,6 milliarder kroner i inntekter.

Hovedoppgaven har vært å vurdere om dagens vannkraftbeskatning hindrer gjennomføring av samfunnsøkonomisk lønnsomme tiltak i vannkraftsektoren.

Det er flere årsaker til at man har ønsket å se nærmere på dette. Rapporten viste blant annet at konsesjonsavgift og eiendomsskatt har uheldige virkninger fordi de ikke er basert på lønnsomheten i kraftverket og dermed kan svekke selskapenes insentiv til å investere.

Forslagene ville ha redusert inntektene til kommunene. I Hedmark er det snakk om over 60 millioner kroner, som kommunene i dag bruker på skole, barnehage og sykehjem.

I stedet skulle pengene omfordeles fra kommunene til staten. Dette mener Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar var et dramatisk brudd på samfunnskontrakten som har eksistert mellom stat, kraftutbygger og vertskommune i mer enn hundre år. Når regjeringen nå har besluttet å droppe forslaget, er det grunn til å feire i kommunene. Kommuner som Åmot, Tynset og Rendalen ville tapt henholdsvis, 17, 14 og 11,5 millioner kroner på forslaget.

Men dette handler ikke bare om pengene, men først og fremst om inngrepene som er gjort i disse kommunene. Opp gjennom mange år er vassdrag på vassdrag bygget ut til utnyttlelse for storsamfunnet. Kommunene har dermed tatt sin del av ansvaret i produksjonen av grønn, fornybar energi. Det er bare rett og rimelig at kommunene også kompenseres for det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken