Redusert konkurranse?

FUSJON: Flere spørsmål stilles rundt Eidsiva Energis fusjonsplaner.

FUSJON: Flere spørsmål stilles rundt Eidsiva Energis fusjonsplaner. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerI Innlands-media uttrykkes bekymring for at verdiene forsvinner til Oslo med denne fusjonen. Men trolig er det verre forhold «i horisonten». Se på dagligvare-markedet! Vi hadde 4 dominerende aktører i norsk dagligvare-handel den gang tidligere statsråd Stensnes (Krf) la fram sin oversikt med markeds-sammeligninger i Europa. Sammenligningen var basert på de 5 – fem – største aktørene i øvrige europeiske land.

Oversikten hans viste at ingen kontrollerte i nærheten så stor del av markedet som våre 4 her hjemme. Nå er 4 redusert til 3: Norgesgruppen, Coop og Rema! Og hvor er det blitt av konkurransen i dette markedet? Vi behøver vel ikke dra lenger enn til Sverige for å finne svaret? Om det ikke er klart nok, dra lenger ut i Europa. Nettopp sterkere konkurranse var målet med hr. Stensnes sitt spesialoppdrag for regjeringen. Dessverre må vi erkjenne at anstrengelsene var til ingen nytte!

I dag er det markedet som rår, lønningene til ansatte hos strøm-leverandørene stiger i tråd med selskapenes evner til å betale

I sin tid ble J. D. Rockefellers selskap, Standard Oil Company, helt dominerende i det amerikanske olje- og bensin-markedet. Konkurransen ble svekket og myndighetene tok affære. Med tvang ble Rockefellers selskap splittet i syv uavhengige aksjeselskaper, de såkalte «Seven sisters» Ett var Esso/Exxon (Standard Oil of New Jersey), et annet Texaco (Standard Oil of Texas), o.s.v. Tilsvarende metoder synes umulige å utøve for våre regjeringer.

Kanskje skal vi minne hverandre om at tidligere hadde vi forhold hvor forsyning av elektrisk kraft, ivaretatt av teknisk orientert personale med moderate lønnsforhold, var normen. Ordet marked var så godt som fraværende. I dag er det markedet som rår, lønningene til ansatte hos strøm-leverandørene stiger i tråd med selskapenes evner til å betale. Kabler bygges til utlandet. Hvem betaler? Når kablene kommer i drift, inntrer en økonomisk «lov»: Import av prisnivåene der ute! Pluss norske avgifter. Markedsprisene har blitt innført på en bølge av at «konkurranse gir forbrukerne billigere priser». Har vi fått det? Om svaret er nei, hvem tjener på det?

Det ser ut til at elektrisitetsmarkedet i Norge nå legger ut på en farlig vei. Spørsmålet er om de innledende fusjons-handlingene er første steg på veien til like usunne konkurranseforhold som vi har i dagligvarehandelen i Norge? Er det slik vi vil ha det?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags