Bunaden - verdt sin pris!

Draktskikk fra Østerdalen - i levende tradisjon

Draktskikk fra Østerdalen - i levende tradisjon Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserbrev
Bunadbruken har nådd Stortinget og forsidene, og det ei hel uke før 17. mai! Norges Husflidslag er en av pådriverne for å få den norske bunadbruken inn på inn på UNESCOs representative liste over immateriell kulturarv, og det har blant anna Trygve Slagsvold Vedum fått med seg. I Elverum Husflidslag har vi satt håndsøm av østerdalsbunadene på rødlista over truede håndverksteknikker.

Når du på 17. mai kan glede deg over mangfoldet av bunader, skyldes det iherdig innsats gjennom mange tiår fra frivilligheten, lavtlønna håndverkere og engasjerte enkeltpersoner. Jeg våger påstanden: Frivillighetens innsats på bunadfeltet har bidratt til å gi 17. mai det symboltunge innholdet dagen har. 

Akkurat her i Østerdalen er det Elverum Husflidslag tok initiativet, sto for utviklingen og som i dag forvalter dem: Kvinne- og mannsbunadene fra Østerdalen, begge med opprinnelse i bevarte plagg fra 17- og 1800-tallet.

Vet du hvorfor bunaden din ser ut som den gjør? Vet du hvorfor mannsbunaden har uniformspreg eller kvinnebunaden snittet den har? Årsakene til det er utstrakt handel og kontakt med bymiljø og utland, europeiske moteidealer og lokal industri. Bunaden din forteller spennende historier om lokalmiljøet ditt!

I Elverum Husflidslag har vi satt håndsøm av østerdalsbunadene på rødlista over truede håndverksteknikker

Det er sånne som oss: Dedikerte, ulønna folk med høy grad av kunnskap om lokalhistorie, draktskikk og håndverk som har gått opp løypa for produsentene av de rimelige kopiene som finnes på markedet i dag. Å si at disse aktørene har tatt friskt for seg er ingen overdrivelse. Bunadproduksjon har tradisjonelt vært et kvinneyrke, og også på dette feltet har opphavsrettigheter og åndsverk vært fraværende, i beste fall diffust. Konsekvensene av det er tydelige nå.

Velger du den rimeligere snarveien til bunad undergraver du arbeidsplasser lokalt og du bidrar til å sette kunnskap om tradisjonshåndverk og lokalhistorien vår på spill.

Skal du ha nye joggesko vil du ikke ha sko som ser ut som joggesko. Du vil ha sko som er det, med de materialene og funksjonene du forventer. Slik tenker vi om bunad.

I dag er det en utfordring å rekruttere kompetente folk til å sy bunad på målsøm og lede kursvirksomhet. Det begynner å bli langt mellom kunnskapen også her i området vårt, og lønnsnivået for håndverkerne gjør ikke jobben enklere. En skikkelig produsert bunad må koste, og den er verdt det.

Det er et faktum at bunad er kostbart, men er det dyrt? Med god planlegging går det fint an å bruke flere år på å skaffe seg det som behøves av tilbehør og materialer, som er like fine dåps-, jule-, kjæreste- og bursdagsgaver, som de er konfirmasjonsgaver.

Har du en bunad? Sett pris på den, sett deg inn i den og snakk om den

Vil du vite hva du kan gjøre for at østerdalsbunaden din skal bli rimeligere? Sy den selv! Det har du faktisk mulighet til, uten forhåndskunnskaper om håndsøm. Og det beste med det er at du blir en del av overføringa, og du kan gi kunnskap videre. Du får innsikt i bunaden din som du ikke får kjøpt for penger eller kan lese deg til, du kommer være uendelig stolt når du er ferdig og du blir den mest entusiastiske ambassadøren for bunaden. Du kommer til å få innsikt i noe spennende. Du kommer til å forstå.

Har du en bunad? Sett pris på den, sett deg inn i den og snakk om den. Ønsker du deg en bunad? Begynn så smått i dag, og bruk noen år på det. Vi skal hjelpe deg når du er klar!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags