Pelsdyrbønder og media

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerFørst kom Aftenbladet og så kom NRK Rogaland og så kom VG og NRK-TV og alle de andre. Så nå kjenner hele landet til at en pelsdyrbonde på Jæren har blitt trakassert av Mattilsynet på det aller groveste, at de ansvarlige har forsøkt å kamuflere det hele for offentligheten ved å klausulere saken og at lederen har trukket seg. Og så kan vi roe oss ned med at dette tross alt var en grotesk enkeltsak som ingen relevans har til spørsmålet om å tvangsavvikle en hel næring.

Og egentlig var det visst rent tilfeldig at saken ble kjent også. For det var i juli i fjor det toppet seg med det siste besøket på pelsdyrfarmen, som altså ble dokumentert med video-opptak.

Men da er det en mygg begynner å synge i øret mitt (jeg har hørt den før): Hvordan ble dette en pressesak? Var det et rent uhell, eller fikk noen et tips som ikke kunne avvises?

Tja. Det vi foreløpig vet, er at en journalist i NRK Rogaland viste interesse for Mattilsynets journaler. Det har både Dyrevernalliansen og NOAH gjort tidligere, med mange saftige stykker som resultat. Og denne gangen så det lovende ut. For én tilsynsrapport skilte seg ut. Tilsynet hadde ikke nøyd seg med å sladde navnet på vedkommende bonde, noe som skjer unntaksvis når personvernhensyn tilsier det. Her var alle dokumenter med tilknytning til saken unntatt fra offentlighet. Og alle som hadde søkt om innsyn, inkludert Dyrealliansen, hadde fått avslag.

Hva som senere har skjedd i detalj, framgår ikke av de presseoppslagene jeg har sett. Jeg skulle gjerne ha spurt bonden, men han har visst nok av henvendelser for tiden. Så da våger jeg meg på en hypotese og kan kanskje provosere fram et svar: Var det videosnuttene som endelig, etter 10 måneder, nådde fram til en journalist som vurderte det slik at dokumentasjonen vanskelig kunne avvises, og at en nyhet er en nyhet selv om det for en gangs skyld går ut over det statlige byråkratiet i stedet for bonden? Og så er det selvfølgelig noen nærliggende oppfølgingsspørsmål, men dem kan vi vel overlate til vår frie presse - foreløpig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags