(Hamar Dagblad)

Det er imponerende å se hvordan loppemarkedet i Strandgata på søndager virkelig har slått om seg. Fra to utstillere første gang i fjor og til 80 salgsboder nå på søndag. Her har gjengen bak, med Linn og Anniken Byberg i spissen, virkelig klart å skape sentrumsglede og en arena for folket.

Dette gir all grunn til å tro på sentrum. Det er kun kreativiteten som vil sette begrensninger i forhold til hva vi ønsker at sentrum skal være.

LES OGSÅ: Pop loppis i Strandgata

Loppemarkedets opprinnelse må vi helt tilbake til 1800-tallet Paris for å finne. Det er lansert flere teorier om hvordan uttrykket oppsto, men én forteller at en mann på utkikk etter en god handel skuet utover et gedigent marked og utbrøt at «dette er jo det reneste loppemarked». En mindre hyggelig teori går på at loppemarkedene ble sett ned på fordi 1800-tallsklærne som ofte ble omsatt på markedene neppe var fri for lopper.

I dagens digitale hverdag der mer og mer handel foregår via datamaskinen eller mobiltelefonen på alt fra Finn.no, Facebook og det digitale loppemarkedet Bloppis, så er det ekstra morsomt å se at det tradisjonelle fortsatt fenger såpass.

Det analoge er ikke dødt. Det å kunne ta, føle og se varene man ønsker å kjøpe skal ikke undervurderes. Samtidig er prisene ofte svært gunstig på et loppemarked. Man kan lett gjøre et skikkelig varp.

Miljøbevissthet er også mote. Gjenbruk og omsying av klær dras stadig fram av flere kjente fjes og mannen i gata ser verdien av dette. Det er nødvendigvis ikke enkelt å anslå hvilken miljøverdi et loppemarked har, men det er grunn til å tro at mye av det som ble omsatt sist søndag i stedet ville blitt kjørt direkte på en av Hias sine gjenvinningsstasjoner om de ikke hadde blitt solgt. Gjenbruk tar både hensyn til ressursknapphet, men kan også være økonomisk lønnsomt. Gjenbruk er trinn to av fem i avfallshierarkiet, og en svært energi- og ressursbesparende måte å bli kvitt avfall på sett fra et miljøsynspunkt.

Hamar sin loppis-suksess er også blitt lagt merke til i andre deler av fylket. Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Elverum, Ingvar Midtun, har tatt til orde for at man i Elverum også bør se på dette som en mulighet til å skape liv i de døende sentrumsgatene.

Om det lar seg direkte kopiere er usikkert, men at Elverum bruker Hamar som inspirasjon er verken nytt eller unikt – så vær så god.