Avsides og veglaust, med ryggen krøkt inn i Sverige og andletet gøymt i storskogen låg Trysil i gamal tid. Truleg var det ikkje mange som var riktig visse på kvar det låg. Det var mest ingen som hadde vore der. Kva skulle ein dit? Berre vildmarka. Og villdyr av alle slag. (Utdrag fra Sven Morens beskrivelse av Trysil i gammel tid)

Trysil har siden og med rette skrevet seg inn i historiebøkene. Store forfattere og idrettsutøvere har trådt sine barnesko der. Med sin storslåtte natur og et rikt dyremangfold gir Trysil muligheter for jakt, friluftsliv og flotte naturopplevelser. Selv er jeg stolt av min farmors hjembygd, men historiebøkene har fått et nytt og trist kapittel. For da sauene for lengst var tatt inn fra beite kom en ulv gående til Trysils skoger. Det var ikke en hvilken som helst ulv, men en ulv med særlig genetisk verdi for vår ulvebestand. Ryktet om dens ankomst gikk i forveien. Straks den nådde Trysil med sine «svarte skogar og stride elvar», ble den møtt med et dødelig skudd.

Ulvedrapet i Trysils skoger i desember handlet ikke om «jegerens» frykt. Det handlet ikke om nødverge eller mangel på kunnskap. Det handlet om en mann som tok våpen og loven i egne hender. Om hat var mannens drivkraft for å drepe ulven er uvisst. Det som er sikkert er at han skal stilles til ansvar for sin handling og vil få sin straff. Det hjelper dessverre ikke ulven han skjøt eller ulvebestanden som sårt trengte dens gener.

Ulven er som kjent kritisk truet i Norge. Illegal avliving er derfor svært alvorlig for den lave ulvebestanden, også fordi den trenger tilførsel av større genetisk variasjon. Handlingen får meg til å erkjenne at enkeltes hat mot ulv er så sterk at de med overlegg skyter ulv selv om de risikerer straff.

Trysil er ikke lenger « eit rike utan konge eller eit land utan lov» for å videreføre Sven Morens beskrivelse av Trysil fra gammel tid. Nei, Norges lover gjelder også i Hedmark om noen er i tvil.

Trysil har fått mye oppmerksomhet rettet mot seg den senere tid. En mann fra Trysil ble i fjor dømt for brudd på våpenloven. En annen Trysling ble dømt til sju måneders fengsel for å ha brukt hunder til å fange og drepe vilt. Snart kommer ankesaken mot de tiltalte fra Elverum opp i den såkalte ulvesaken. Det blåser en flau vind over de dype skoger i Hedmark. Det eksisterer en subkultur i jegermiljøet, en avart av en allerede utbredt jaktkultur som må ta slutt.