Vis ME-syke respekt

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerNorges ME-forening kjører denne uken en kunnskapskampanje over hele landet for å øke kunnskapen om ME blant helsepersonell, fagpersoner og befolkningen. Dessverre er det slik i dag at ME-syke ofte møter en negativ holdning til ME sykdommen i møte med hjelpeapparatet, mest fordi aktørene ikke er oppdatert på kunnskapen om ME.

ME er en kompleks, fysisk og kronisk sykdom og undersøkelser viser at ME pasienter har en dårligere livskvalitet enn andre sykdomsgrupper. Men ME-syke mangler ikke motivasjon. De vil gjerne jobbe, trene, sosialisere, studere, leke med barna mm. De ønsker å få livet sitt tilbake og blir frustrert når noen tror at de spiller syke eller bare er late.

Status for 10-15000 ME-syke i Norge i dag:

  • Økende pasientantall, jfr. tall fra Norsk pasientregister
  • Ekstremt lav livskvalitet i hht. forskning
  • Liten interesse for diagnostisering og utredning. ME blir salderingspost ved sykehusene
  • Ett års ventetid på utredning
  • Ingen tilrettelagt medisinsk oppfølging etter diagnose
  • Ingen dokumentert behandling eller kur. Men nyere forskning tyder på svikt i energiproduksjonen

ME syke kan ikke bare «ta seg sammen». De har ikke energi til det. De kan ikke trene seg opp som andre, men må finne ut av sin kapasitet enten det er å ta en tur til butikken, vaske opp eller bare ta en dusj.

Men med din hjelp og din forståelse kan de kanskje få troen igjen på at en dag..,.. Dette kan gjøres ved at du tror på dem, viser dem forståelse, oppdaterer deg på ME og gir dem den verdighet og respekt som de fortjener.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags