Cottis og klimakrav

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Jeg ser i Østlendingen at Thomas Cottis går fra Løten til Oslo og Stortinget med klimakrav, og for at Stortinget gir korrekt informasjon til folket om hvor farlig global oppvarming kan bli for oss alle. Jeg har sans for Thomas Cottis - han markedsfører viktige synspunkter med en spesiell vri og får derved fortjent oppmerksomhet. Imidlertid blir det for han som for mange andre ofte mer fokus på konsekvensene av kjerneproblemet enn på kjerneproblemet i seg sjøl. Men uansett må vi på forskjellig vis søke å bedre de kronglete situasjonene vi nå er i - menneskeskapte eller ikke.

I sitt budskap «Warning to Humanity» fra 2017 advarte 16.000 forskere fra 184 land inkludert Norge om klodens begredelige klima- og miljøsituasjon, ved at «Vi setter vår egen framtid i fare ved å ikke gjøre noe med vårt pågående kraftige materialistiske forbruk og ikke oppfatter den kraftige befolkningsveksten som den primære driveren bak mange økologiske og sosiale trusler.» Ut fra en tilsvarende rapport for 25 år sia har nå ozon-laget blitt bedre, men alt annet har blitt vesentlig dårligere. Rådet fra forskerne er at vi må begrense vår egen reproduksjon, redusere vårt forbruk av fossile brensler, kjøtt og andre ressurser. I Norge synes vår reproduksjon nå å være gunstig og i 2018 var den lavest og best på mange år med 1,56, men heller ikke her tar norske politikere ansvar og fortsatt sies det «Vi må bli flere»!

Etter andre verdenskrig var det omkring 2,5 milliarder mennesker på jorda. Vi som vokste opp på småbruk i Norge på denne tida var nøysomme, vi dyrket og laget maten vår, vi plukket bær i skogen, vann ble hentet i kalkjella, kvister og rælved ble brukt til matlaging og oppvarming, matavfall fantes ikke fordi det vi sjøl ikke spiste ble mat for grisene, vi strikket og sydde og reparerte egne klær, vi gikk eller syklet på skole og jobb, skogteigen sto der urørt og tok opp CO2 - som vi den gang ikke visste hva var, og det meste av ressurser ble pleid og brukt på en forstandig måte. Nå er mye negativt motsatt, vi er omkring 7,5 milliarder mennesker på den samme jorda, vi har et mye høyere og tildels uforstandig forbruk, store deler av næringslivet lever av en bruk og kast ukultur, vi har skuffer og skap fulle av ubrukte klær, mat kastes i tonnevis, og manges gud er enda mer penger. Vi bruker mer og mer arealer, og dyr og natur lider under menneskets vanstyre - dernest kommer vi til å lide sjøl. Regninga kommer! Sett inn i framtida blir det kanskje 10-11 milliarder mennesker på jorda som skal ha nærings- og plassressurser til å ha et liv. Lykke til!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags